Pastoor weigert prinsessenpaar hostie: 'Sta er perplex van'

Het prinsessenpaar van CV De Vreigeleire © Jean-Pierre Geusens
Voor het prinsessenpaar van CV De Vreigeleire uit Itteren begint de carnaval met een zwart randje. De vereniging zal niet bij de carnavalsmis aan het begin van de festiviteiten zijn, nu de pastoor weigert om Prinses Carly I en Prinses Helen de hostie te geven.
Dat bevestigt Carly Lhomme, een van de prinsessen. "Ik wil niet aanwezig zijn bij een carnavalsmis waarin wij bidden dat iedereen mag zijn zoals hij is, en dan de communie moeten weigeren."

Armen kruisen op borst

De pastoor van de parochie van Itteren kwam maandagavond bij het echtpaar op bezoek om zijn besluit toe te lichten. "Het kwam erop neer dat wij twee vrouwen zijn die getrouwd zijn, samen een kind hebben. Hij vindt het oké dat wij zo zijn, maar kan het niet accepteren binnen de kerk", vertelt de carnavalsprinses. "Hij vroeg ons daarom om tijdens de mis de hostie te weigeren, met twee armen gekruist op de borst."
Wat de zaak opmerkelijker maakt, is dat Carly en Helen in het verleden wel de hostie mochten ontvangen. Ook hun zoon is in de kerk gedoopt. "Toen moesten we ook al behoorlijk met hem praten. Nu vroegen we: wat als onze zoon over vijf jaar de communie doet, krijgen we dan ook geen hostie?" De pastoor hield wat dat betreft voet bij stuk, vertelt Lhomme. "Ik sta er perplex van." Dat hij van gedachten is veranderd, wijt ze aan het feit dat de twee nu meer in de belangstelling staan dan eerst.

Geen carnavalsmis

Voor het prinsessenpaar was meteen duidelijk: het wordt een mis zonder ons. "We hebben de pastoor vriendelijk verzocht onze woning te verlaten, en hebben het bestuur gebeld. Zij zeiden meteen: 'We staan achter jullie, we schrappen de mis uit het programma'. Ook de blaaskapel zei meteen te weigeren te spelen in de kerk."
Daarmee begint de carnaval anders dan gewoonlijk voor CV De Vreigeleire. "We worden overal geaccepteerd en krijgen alleen maar positieve reacties. Maar dan heb je één man in de gemeenschap die het begin van de vastelaovend een zwart randje geeft", legt de prinses uit. "We worden door het hele dorp gesteund, dat verzacht het wel. Maar het doet je verdriet dat het in deze tijd nog zo moet zijn."

'Treurige zaak voor alle partijen'

Pastoor Horsch zelf noemt het een 'treurige zaak voor alle partijen'. "De kerk en maatschappij groeien al jaren uit elkaar. Maar ik ben een Rooms-Katholiek priester en wil leven volgens mijn geweten. Dat kan soms heel pijnlijk zijn, maar ik wil de mensen geen pijn doen", vertelt hij. "Mensen vragen in gebeden om respect voor andersdenkenden, ook voor bijvoorbeeld andere godsdiensten. Dat gebed is makkelijk uitgesproken. Maar als ze ermee geconfronteerd worden, kan het moeilijk zijn om tolerant te zijn. Het is een lastige situatie, waarin de kerk zich in Europa en misschien wel in Nederland in bijzonder bevindt."
Wat betreft de pastoor zou de carnavalsmis door kunnen gaan. "Maar ik vrees dat iedereen emotioneel in de knoei zit met mij."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!