Boeren A2 zetten uittocht in: 'Willen voor spits weg zijn'

De boeren vertrekken vanaf de grensovergang op de A2. © L1
De boeren die maandagmiddag op de A2 bij Eijsden protesteren, zijn aan hun vertrek begonnen.
Ze willen voor de avondspits weg zijn, vertelde melkveehouder Jeffrey Conjarts uit Margraten eerder aan L1.

Uittocht

Langzaam lost de door de tractoren veroorzaakte opstopping zich maandagmiddag op. Of de boeren nog eens gaan protesteren, weet hij nog niet - dat hangt af van de reactie vanuit de politiek.

Boerenprotest

Tientallen tractoren reden even voor de middag vanuit België de snelweg op, om die aan de grens te blokkeren. Het gaat vooral om Belgische tractoren, al zijn er ook trekkers uit Nederland die zich bij de blokkade hebben aangesloten. De boeren zeggen dat hun toekomst door de veranderende regels niet meer zeker is. Dat is onder meer het gevolg van de Europese Green Deal. "De boer die hier vandaag niet is, heeft de ernst van het probleem niet begrepen", zei Conjarts daarover.
Het is de eerste keer dat de Limburgse grensovergang wordt getroffen door de recente golf aan boerenprotesten. Die begon donderdagavond rond middernacht, toen onder meer de A67 bij Eersel werd geblokkeerd door Belgische boeren die steun krijgen vanuit Nederland. Ook boden actievoerende agrariërs een manifest aan op een groot deel van de Nederlandse provinciehuizen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!