Dreigingsniveau hoog: extra maatregelen rond carnaval

Drukte tijdens ’t Kanon van ‘t Balkon in Sittard © L1
Carnavalsevenementen op de Markt in Sittard gaan dit jaar gepaard met extra veiligheidsmaatregelen. Vanwege het verhoogde dreigingsniveau voor terroristische aanslagen, zet de gemeente obstakels neer in het centrum.
Met deze 'inrijbeperkende maatregelen' zoals barrières en vrachtwagens wil de gemeente voorkomen dat iemand inrijdt op de feestende menigte van het Scholierencarnaval op vrijdag, 't Kanón van 't Balkón op zaterdag of tijdens de optochten in Sittard en Geleen.

Dreigingsniveau

Aanleiding voor de veiligheidsmaatregelen is het verhoogde dreigingsniveau voor terroristische aanslagen. In december werd dat door de Nationaal Coördinator Terrorismbestrijding en Veiligheid NCTV is opgeschroefd van 3 naar 4, van 'substantieel' naar 'aanzienlijk.' Dat komt door het conflict in het Midden-Oosten, acties zoals koranverbrandingen in verschillende landen en dreiging vanuit het rechts-extremisme en anti-institutioneel extremisme.

Reëel

De gemeente Sittard-Geleen waarschuwt inwoners in een brief voor extra maatregelen. "Vanaf 12 december 2023 is het dreigingsniveau in ons land verhoogd van 3 (aanzienlijk) naar 4 (substantieel). Dat betekent dat de kans op een aanslag reëel is", zo meldt de gemeente. "Door deze verhoging zijn we als gemeente genoodzaakt om extra inrijbeperkende maatregelen te nemen bij evenementen zoals carnaval."

Fouilleren

De gemeente laat ook weten dat bezoekers met 'verdachte objecten' sneller gefouilleerd kunnen worden, en dat er ook een scenario wordt opgesteld over wat er moet gebeuren in geval van een aanslag.

Auw Wieverbal

In Valkenburg leidde het verhoogde dreigingsniveau in december al tot extra maatregelen rond de kerstevenementen. En ook nu worden die beveiligingsdraaiboeken uit de kast gehaald voor het Auw Wieverbal, op de donderdag voor carnaval op het Walramplein. Na een chaotisch verloop in 2023 dreigde dat evenement zelfs afgeblazen te worden vanwege de veiligheid. Op de valreep werd er alsnog een organisator gevonden, die met de nieuwe veiligheidseisen aan de slag moest.

Venlo

In Venlo worden geen extra verkeersmaatregelen genomen rond de Zoepkoel, waar zaterdag de Boètegewoeëne Boètezitting wordt gevierd. "Dat evenement is midden in het winkelgebied", laat de gemeente weten. "Daar zijn al verschillende hindernissen zoals zinkpalen om het verkeer weg te houden."

Sjtasiefestasie

Het Stationsplein in Roermond is zaterdag het toneel van de Sjtasiefestasie. Omdat dit plein normaalgesproken een drukke verkeersader is, zijn er sowieso strenge verkeersmaatregelen nodig. Dinsdag wordt het Stationsplein al afgesloten om het in te richten als festivalterrein.

Finale

Ook de organisatie van de Groëte Gulpener Vastelaovesfinale op carnavalsdinsdag heeft extra maatregelen moeten nemen. "In januari hebben we te horen gekregen dat het allemaal wat strenger moet", zegt Robert Loozen van de organisatie. "We moesten het aantal beveiligers opschroeven, en rond de Markt komen betonblokken te liggen."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!