Aanpassing moet vervalste Venlose drankbonnen voorkomen

Ook bezoekers van de Boétezitting komende zaterdag hebben Venlonaerkes nodig. © iStock
Om fraude tegen te gaan is het ontwerp van de betaalmunt het Venlonaerke aangepast. Kasteleins in Venlo zijn vorig jaar tijdens carnaval gedupeerd door valse drankpenningen.
Het ging volgens stichting Stadsmunt Venlo om enkele tientallen valse munten.

Drukte

De namaak-Venlonaerkes verschilden qua textuur van de echte muntjes, maar toch zijn ze ongemerkt gebruikt. "Overdag zie je dat ook heel duidelijk, maar in de drukte van de vastelaovend en in de vaak donkere ruimtes kan zo’n muntje er wel bij inschieten", zegt Harry Pouwels van stichting Stadsmunt Venlo.
De stichting heeft aangifte gedaan bij de politie, maar door het geringe aantal en te weinig aanknopingspunten kon de politie dat niet verder oppakken, volgens Pouwels.

Boétezitting

Ook bezoekers van de Boétezitting komende zaterdag hebben Venlonaerkes nodig. Dit soort drankpenningen of consumptiemunten zijn natuurlijk ideale betaalmiddelen voor evenementen en ook tijdens vastelaovend. Ze worden binnen de horeca dan ook veel gebruikt vanwege snelheid, gemak en veiligheid. Dat zegt ook de Venlose horecaondernemer Marc Hesselmans. Alleen die veiligheid wordt steeds lastiger volgens hem. "Er zijn toch wel wat creatievelingen op deze wereld die dan toch proberen het muntje na te maken." En dan heeft hij als ondernemer een probleem. "De gast krijgt wel zijn consumptie, maar wij krijgen uiteindelijk het geld niet voor die consumptie", zegt Hesselmans.
Hij heeft zelf niet te maken gehad met valse Venlonaerkes vorig jaar, wel lukt het soms mensen om te betalen met oude verlopen munten doordat het personeel dit in de snelheid niet opmerkt.

Aanpassingen

De stichting houdt altijd rekening met fraude, daarom is de munt bijvoorbeeld maar korte tijd geldig en wordt de dag voor carnaval pas gepresenteerd. Maar de munt van dit jaar is ook aangepast. "Het gestanste logo is wat verfijnder en de letters die erop staan zijn ook veel kleiner gemaakt. Om het gewoon iedereen moeilijker te maken om dit na te maken", zegt Pouwels.
Valse munten zijn volgens hem nooit helemaal uit te sluiten. De stichting roept horecaondernemers dan ook op altijd alert te blijven.

Toekomstbestendig?

Hesselmans denkt dat het steeds lastiger wordt om een betaalmunt te handhaven. Zeker met de ontwikkeling van de technieken om dingen na te maken. Hij stelt voor om na de carnaval te evalueren wat ze hieraan kunnen doen. Hij ziet niet zo een-twee-drie een andere oplossingen. "We hebben zo’n munt nodig om een gezamenlijke carnaval te draaien. Een gedeelte van de opbrengst van de munt gaat naar de organisatie van de organisatie van de Boétezitting."

Vals geld

Volgens Pouwels is er vorig jaar ook geprobeerd met valse geldbiljetten Venlonaerkes te kopen. "Al jaren gebeurt dat, wel op een hele beperkte schaal, dat gaat om enkele briefjes. Maar goed, ieder briefje is er een te veel", zegt hij.
De stichting zegt heel alert op dit soort zaken te zijn om ze goed en tijdig te signaleren en te onderscheppen.

Prijsstijging

Met het Venlonaerke kan tijdens carnaval in veel Venlose kroegen en bij buitenbarren betaald worden. Op vrijdag en zaterdag kost de munt dit jaar 3,65 euro, vorig jaar was dat 3,20 euro. De betaalmunt kan de dagen daarna voor 3,40 euro gekocht worden. "Met dat kwartje aan opslag proberen we op de vrijdag en zaterdag het evenement de boetezitting mee te financieren", zegt Pouwels.
Door de komst van de evenementen beker in Venlo tijdens carnaval is er dit jaar ook een half Venlonaerke dat eigenlijk dient als borg voor een beker. Er worden ieder jaar 600.000 Venlonaerkes in omloop gebracht.
Waar komt carnaval vandaan? Dat leggen we in onderstaande video uit:
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!