Door de vele regen kan herstel de Peel beginnen

De aangelegde kades houden het regenwater grotendeels in het gebied. © Staatsbosbeheer
Door de overvloedige regen van het afgelopen najaar staat er weer genoeg water in natuurgebied De Peel, op de grens van Limburg en Noord-Brabant.
Volgens Staatsbosbeheer kunnen de in de afgelopen jaren genomen maatregelen in dit hoogveengebied zich nu bewijzen.

Echt beginnen

"We hebben veel werk verzet om ervoor te zorgen dat het regenwater in de Peel wordt vastgehouden. Tot nu toe viel er helaas niet heel veel vast te houden. Nu wel, dus nu kan het natuurherstel pas écht beginnen", zegt boswachter Lieke Verhoeven.
Ze geeft ook aan dat hiermee niet alle problemen direct zijn opgelost. "Eén natte winter lost niet de jarenlange aftakeling van het hoogveen op."

Buffers

Staatsbosbeheer heeft in de Peel sloten gedempt of ondieper gemaakt. Er zijn ook buffers aangelegd om regenwater op te vangen en om te voorkomen dat grondwater wegstroomt. Door de vele regen staat het hele gebied nu voor het eerst weer vol water. "Hydrologen en ecologen hebben voor ieder compartiment een streefpeil vastgesteld. Dat is de ideale waterstand waarin de hoogveenplanten, zoals het veenmos, zich kunnen ontwikkelen", zegt Verhoeven.
Meestal groeit waterveenmos als eerste en als er voldoende veenmos groeit, blijft het water makkelijker behouden. Volgens Staatsbosbeheer werkt veenmos als een spons, het kan zo'n dertig keer z'n eigen gewicht aan vocht vasthouden.
Volgens boswachter Verhoeven is het een ingewikkeld systeem en lekt er hier en daar nog wel regenwater weg. Het is de bedoeling dit nu op te sporen en waar mogelijk te repareren.

Berken

Als dat zo nat blijft verdwijnen bijvoorbeeld de berken in het gebied. Die moeten nu steeds worden weggehaald, omdat de bomen veel water verdampen en daardoor de veenbodem uitdrogen. Berken overleven echter niet in een nat gebied.
Dat geldt volgens Staatsbosbeheer ook voor de planten pijpenstrootje en adelaarsvaren. "In de droge perioden in de afgelopen jaren dreigden zij de hele Peel te overwoekeren, waardoor andere planten geen kans kregen. Als het nat genoeg is, groeien zij veel trager en gaan op sommige plekken ook dood. Zo kan een gezond hoogveensysteem zichzelf goed in stand houden: de wateropslag vergroot dankzij meer veenmos en het verdampen vermindert door minder bomen", beschrijft Verhoeven.
Ook gaan volgens Staatsbosbeheer mossen groeien die veel vocht vasthouden. De natuurbeheerder hoopt dat het ecosysteem van het hoogveen zichzelf nu kan herstellen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!