Moutasem uit Steyl genomineerd voor Beste Nieuwkomer Award

Moutasem Hag Ebrahem © L1
Moutasem Hag Ebrahem uit Steyl grijpt alles aan om te integreren en om nieuwe vluchtelingen te helpen. Als ervaringsdeskundige kan hij nieuwe nieuwkomers helpen. En dat is niet onopgemerkt gebleven, want Moutasem is genomineerd voor de Beste Nieuwkomer Award.
De award is een prijs voor nieuwe Nederlanders die positieve energie uitstralen. Het is voortgekomen uit het feit dat vluchtelingen vaak negatief of zielig in het nieuws komen. Zondag wordt de prijs uitgereikt in de Melkweg in Amsterdam.

Vertaling

Moutasem is vrijwilliger bij het Refugee Team in Venlo. Van hieruit wordt het integratietraject geregeld voor nieuwe Nederlanders. Moutasem was zelf eens zo'n nieuwkomer en helpt nu anderen een eindje op weg. "Ik help de coaches met verschillende projecten en ik help met de vertaling bij gesprekken tussen coaches en deelnemers", legt Moutasem uit.

Familie omgekomen bij aardbeving Turkije

In 2017 vluchtte Moutasem met zijn familie uit Syrië naar Turkije. Vier jaar later besloot hij naar Nederland door te reizen. Zijn familie bleef achter. Velen van hen vonden even later de dood tijdens de zware aardbeving vorig jaar. "Ik heb bij de aardbeving mijn vader, moeder, oudste zus en een schoonbroer verloren. Mijn jongste zusje is gewond geraakt en mocht gelukkig uiteindelijk naar Nederland komen. Ze woont nu bij mij en ik zorg voor haar. Dat is wat me op de been houdt."

'Een voorbeeld voor anderen'

Volgens de directeur van het Refugee Team, Martijn Berghman, zou de award een kroon zijn op Moutasems werk. "Hij is een rolmodel en een voorbeeld voor andere deelnemers. Zij zien hoe je snel en goed kan integreren. Moutasem is altijd bereid anderen te helpen."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!