Nieuwe spreidingswet voordelig voor gemeenten met azc

De gemeente Venlo heeft 100 huisjes gehuurd. © Edward-Media
Vanaf donderdag 1 februari is de omstreden spreidingswet van kracht. Die moet zorgen voor een eerlijke verdeling van vluchtelingen in Nederland. Voor gemeenten zoals Echt-Susteren en Leudal, die al een azc hebben, biedt de nieuwe wet een groot voordeel. Ze hebben ruime mogelijkheden tot uitruil.
De gemeente Leudal vangt bijvoorbeeld nu al veel vluchtelingen op. Volgens opgave van het Rijk zouden dat er 216 moeten zijn, maar in het asielzoekerscentrum in Baexem zitten al 600 mensen.

Ruilen

Leudal heeft nu de mogelijkheid om uit te ruilen met een Limburgse gemeente die geen plek heeft voor vluchtelingen, maar bijvoorbeeld wel veel statushouders of Oekraïners opvangt. In dit geval zou Leudal dus de opdracht van een andere gemeente kunnen invullen. In dat geval zou Leudal bijvoorbeeld geen Oekraïners hoeven op te vangen.
Burgemeester Desirée Schmalschläger van Leudal: "Ik zie een gemeente als Gennep die heel veel Oekraïners opvangt, dan kun je het bijna niet van de samenleving vragen om daar nog een groot azc bij te zetten. Het zou mooi zijn als je de spreidingswet benut voor deze uitruil."

Financiële stimulans

Daarnaast krijgt een gemeente die meer asielzoekers opvangt dan verplicht een financiële bonus. Voor iedere extra plek krijgt een gemeente 1000 tot 2000 euro. De plek moet wel vijf jaar beschikbaar zijn. Omdat Leudal zoveel extra plekken heeft in het azc kan de gemeente dus rekenen op een extraatje van bijna maximaal 800.000 euro. Dat geld is vrij te besteden.
Toch mag de financiële bonus geen reden zijn om vluchtelingen op te vangen, vindt Schmalschläger van Leudal. "Wij hebben al 25 jaar een asielzoekerscentrum in onze gemeente, maar die hebben we niet om daar mogelijk een paar ton extra mee binnen te halen. Je gaat geen vluchtelingen opvangen omdat je er beter van wordt. Zo kan het niet zijn."

Dwang

De provincie is nu aan zet om voor 1 november 2024 met alle Limburgse gemeenten harde afspraken te maken. Als een gemeente weigert om extra vluchtelingen op te vangen kan het Rijk vanaf 2025 met dwang ingrijpen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!