Rechtbank buigt zich over automoord Blerick

Bloemen op de plek waar de 26-jarige Bartek begin november 2021 werd aangereden en om het leven kwam. © L1 (Guus Benders)
De rechtbank in Roermond behandelt vrijdag de strafzaak tegen Marcelino J. (23). In de ogen van justitie heeft hij zijn auto als moordwapen gebruikt bij een fatale aanrijding in Blerick, begin november 2021.
De verdachte wordt verweten dat hij het slachtoffer - de 26-jarige Bartek - opzettelijk en met voorbedachten rade van het leven heeft beroofd.

Beelden

Het is 1 november 2021, iets voor 17:30 uur, wanneer camerabeelden een scootercrash registreren op de Nieuwborgstraat, die eindigt op de Burgemeester Gommansstraat in Blerick. Op de beelden is te zien hoe een auto een scooter, waar Bartek en zijn vriend op zitten, met hoge snelheid van achteren ramt. De auto komt tegen een boom tot stilstand en de scooter ligt enkele meters verderop.

Bloemen

Bartek overleeft de aanrijding niet en zijn kompaan raakt zwaargewond. Ook een voorbijgangster wordt geraakt. De inzittenden besluiten te vluchten en laten de slachtoffers in hulpeloze toestand achter. Buurtbewoners zijn ontdaan en leggen bloemen op de plek waar het slachtoffer om het leven is gekomen. De geruchtenmachine draait overuren en via sociale media worden foto's verspreid van de mogelijke dader(s). De politie weet vrij snel na de fatale aanrijding twee personen aan te houden. Het gaat om de chauffeur van de auto en een bijrijder. Die laatste is op vrije voeten gesteld, maar blijft volgens het Openbaar Ministerie (OM) verdachte.

Te hard

Uit onderzoek blijkt dat Marcelino achter het stuur zat en ruim 50 kilometer te hard heeft gereden. De scooter is met een snelheid van 83 tot 93 kilometer per uur aangereden. Aan het incident zou een ruzie zijn voorafgegaan. Frank Dronkers, advocaat van de verdachte, stelt dat het nooit zijn cliënts bedoeling is geweest om het slachtoffer te doden. "Gevoelens als boosheid en frustratie kwamen naar voren, maar zeker niet moord", aldus de verdediging.

Strafeis

Maar waarom was er heibel? En belangrijker: krijgen nabestaanden antwoorden op hun vragen? Vrijdag komt de officier van justitie in ieder geval tot een eis die zij passend en rechtvaardig vindt.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!