'Limburgse en Belgische boeren gaan grens blokkeren'

De Belgische boeren voeren donderdag actie in Brussel © ANP
Volgens Farmers Defence Force wordt er momenteel een nieuwe protestactie opgezet door Limburgse en Belgische boeren. Het plan zou zijn om donderdagavond een grensovergang tussen Limburg en België te blokkeren.
De Belgische nieuwssite VRT meldt dat het gaat om een blokkade op de E314, oftewel de A76, de snelweg tussen Maasmechelen en Stein.

Locatie

"De precieze locatie brengen we nog niet naar buiten. De actie wordt georganiseerd door mensen uit de regio zelf", aldus een woordvoerder van Farmers Defence Force. De organisatie bevestigt dat Limburgse boeren mee willen gaan protesteren met de Belgische collega's. "Donderdag laat in de avond hopen wij meer duidelijkheid te hebben waar en wanneer we gaan protesteren."
Volgens VRT zou het gaan om 600 boeren: 400 vanuit België en nog eens 200 Nederlandse boeren. Mocht de blokkade werkelijkheid worden, dan zou er grote verkeersoverlast kunnen ontstaan. De politie laat weten dat er continue gemonitord wordt. "Dat doen we zichtbaar en onzichtbaar. Als het nodig is, zetten we extra mensen in, maar wanneer dat is en waarom, daar doen we geen uitspraken over", als een woordvoerder.

Reactie BBB

Guus Queisen, statenlid van de BoerBurgerBeweging (BBB) in Limburg, begrijpt de protestactie: "De Europese agrariërs worden geconfronteerd met een toenemende regeldruk, direct of indirect opgelegd door de EU. Regels die in de boerenpraktijk ook nog vaak onwerkbaar zijn. Het zijn maatregelen die bovendien kostprijsverhogend zijn. De boeren zien deze hogere kosten veelal niet terug in een hogere prijs voor hun producten. Met tal van producten moeten ze bovendien concurreren met importen uit niet-EU landen. Landen die zich niet aan deze regels/teeltvoorschriften hoeven te houden en zo tegen een lagere kostprijs hier hun producten aanbieden", aldus Queisen.
Als voorbeeld voor dat laatste noemt hij rundvlees uit Argentinië, kippenvlees uit Brazilië en appelen uit Australië.

LLTB

Peter van Dijck, LLTB-bestuurder, vindt dat de protesten binnen de grenzen van de wet moeten blijven. Wel ziet en begrijpt hij de onrust in de omringde landen: "We begrijpen de zorgen en de woede over de verkwanseling van onze voedselzekerheid. Ook hier is de bezorgdheid onder boeren tuinders onverminderd groot. De protesten zijn hier begonnen en ook in de landen om ons heen begint de ernst nu stevig door te dringen."
Hij vervolgt: "Boeren en tuinders maken zich niet alleen zorgen over hun eigen toekomst, maar vooral ook over de maatschappelijke gevolgen. We marchanderen met onze voedselzekerheid en de leefbaarheid op het platteland. Als de agrarische activiteit verdwijnt uit het buitengebied, vindt er een kaalslag plaats. Als de banen verdwijnen, verdwijnt uiteindelijk ook de dorpsschool en de buurtsuper. In Limburg hebben we een provinciebestuur dat goed in de wedstrijd zit, maar we maken ons grote zorgen over wat er in Den Haag en Brussel gebeurt."

België

Belgische agrariërs zijn donderdagochtend al massaal gaan protesteren. Met ruim duizend tractoren zijn ze naar Brussel gekomen, meldt de Belgische politie. De boeren demonstreren tegen landbouwregels die volgens hen te streng zijn.

Brand en eieren

Demonstranten op het Brusselse Luxemburgplein hebben branden gesticht en gooien met eieren naar gebouwen van het Europees Parlement. Ook wordt er vuurwerk afgestoken en is een monument op het plein vernield. Ook in andere steden zoals Gent wordt geprotesteerd. Verschillende wegen worden al door boeren geblokkeerd.
In Brussel zijn de boeren bijeen omdat een Europese top in de hoofdstad wordt gehouden. De boeren hopen zo aandacht te trekken voor hun demonstratie. De top gaat niet over landbouwbeleid, maar over Europese steun aan Oekraïne in de oorlog met Rusland.
In Frankrijk, Italië en Griekenland vinden momenteel ook boerenprotesten plaats. Een protestactie in Duitsland zorgde eerder deze maand nog voor verkeershinder.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!