Nieuwe regels: maximaal 20 mensen op carnavalswagen

De Grote Optocht van Valkenburg enkele jaren geleden. © L1 (Wendy Vluggen)
Er mogen nog maar maximaal 20 personen op een carnavalswagen staan tijdens de optocht. Dat geldt voor wagens die verzekerd zijn bij verzekeringsmaatschappij de Vereende, waar de meeste carnavalsverenigingen hun verzekering hebben lopen.
Samewirkende Limburgse Vastelaovesvereniginge (SLV) roept verenigingen op om het optochtregelement aan te passen zodat de regels duidelijk zijn.

Probleem

Bart Maes van de SLV geeft aan dat de wijziging in de polis van de Vereende zorgt voor onrust en vragen. "Wij kennen in Limburg niet zoals in Brabant enorme grote groepen die op wagens staan, maar het maximum van twintig zorgt wel bij sommige verenigingen voor een probleem."

Prinsenwagen is hoogtepunt

Zoals bijvoorbeeld bij De Mirlitophile in Valkenburg aan de Geul, zegt voorzitter Luc van der Heijden. "Op onze prinsenwagen staan soms maximaal 28 personen als we compleet zijn", vertelt hij. "We hebben een raad van elf van 25 mensen en de prins, de minister en een dansmarietje", legt hij uit. "Ik zou het heel vervelend vinden als we moeten gaan loten, want voor veel leden is in de optocht op de prinsenwagen mee toch het hoogtepunt van de carnaval. Ik hoop eigenlijk dat het zich vanzelf oplost, bijvoorbeeld omdat leden in de horeca moeten werken of een andere rol tijdens de optocht hebben, want ik zou niet willen dat ik een keuze zou moeten maken."

Handhaven

In Valkenburg trekt de grote optocht op maandag door de straten. De Mirlitophile zijn verzekerd bij De Vereende, dus voor hun geldt het maximum van twintig personen. Ze huren de prinsenwagen, de tractor is van een agrariër. Zelf dragen ze zorg voor de verzekering. "Maar we maken ons ook zorgen over andere deelnemers in de optocht. Zijn wij daar verantwoordelijk voor en moeten wij dat handhaven? Die vragen hebben we bij de SLV neergelegd, want wij dragen de vergunningsplicht voor de optocht."

Eisen steeds strenger

SLV'er Maes voorziet ook problemen qua handhaving. "Stel er staan bij de vertreklocatie minder dan twintig mensen op de carnavalswagen en om de hoek springen er nog tien mensen op en er valt dan iemand van de wagen. Dan is er natuurlijk wel een probleem qua verzekering." De SLV is de hoeder van de georganiseerde chaos van de Vastelaovend zoals Maes dat noemt. Nu opnieuw de eisen worden aangescherpt, wordt het steeds lastiger om aan alle regels aan te voldoen. Maes: "Ons advies is om het optochtreglement aan te passen en het verzekeringsbewijs toe te voegen zodat duidelijk is hoeveel mensen zijn toegestaan op een wagen. Net zoals bijvoorbeeld dat bestuurders van het voertuig geen alcohol mogen nuttigen."

Begrip

Uit een rondgang van L1 blijkt dat de vragen nog niet spelen bij alle verenigingen in Limburg. Hein Jamboers van het Optocht Comité in Roermond heeft nog geen signalen opgevangen dat het probleem bij verenigingen die in de optocht in Roermond meerijden speelt. Jamboers heeft wel begrip ervoor dat verzekeringsmaatschappijen hiernaar kijken: "Er staat natuurlijk een groot gewicht op deze wagens, maar ik heb nog geen signalen van verenigingen ontvangen dat zij hier problemen mee hebben. Bij ons moeten verenigingen zelf hun verzekering regelen als ze met een wagen meedoen aan de optocht."

Inspecties tijdens bouwproces

In Sittard heeft Optoch Kommitee Zitterd zelf al jaren geleden een maximum van tien personen per wagen ingesteld, zo vertelt secretaris Guus Queisen. "In de optocht van Sittard zijn het vaak grote carnavalswagens met bewegende poppen of andere attributen die draaien, daar passen niet veel mensen meer bij." Wat betreft de prinsenwagen in Sittard is de regel dat de prins maximaal tien vrienden mag meenemen. De Marotte zelf staan op een andere wagen, maar dat zijn er nooit meer dan twintig. In Sittard wordt vooraf al gecontroleerd of de wagens wel veilig zijn. "Tijdens het bouwproces zijn er diverse inspecties", legt Queisen uit. Ook het Optoch Kommitee Zitterd heeft alle verzekeringen lopen bij de Vereende.

Kvk inschrijving

De meeste Nederlandse verzekeraars willen carnavalswagens niet verzekeren als er meer dan 20 mensen op staan, zo weet de SLV. De uitzondering is Nationale Nederlanden. "Zij hebben de mogelijkheid dit te verzekeren, maar wel onder strikte voorwaarden", legt Maes uit. "Een van de belangrijkste voorwaarden is dat de vereniging of stichting moet zijn ingeschreven bij de KvK. Daarnaast moet het trekkende of zelfrijdende voertuig eigendom zijn en op naam staan van de vereniging en of stichting." Volgens Van der Heijden is het bijna niet te doen voor een vereniging om een tractor of trekker in eigen beheer te hebben.

2025

De SLV wil voor de optochten in 2025 samen met Brabantse Carnavals Federatie en de Närrische Europaïsche Gemeinschaft (NEG) kijken of er alternatieve oplossingen zijn, mogelijk via buitenlandse verzekeringsmaatschappijen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!