Rechtbank grijpt nieuwe mogelijkheden voor Sabic-boete

Persrechter Cristiaan Mandemakers. © L1
De boete van 10 miljoen euro voor chemiebedrijdf Sabic is een 'primeur'. Nooit eerder kreeg een bedrijf zo'n hoge boete voor nalatigheid.
Chemiebedrijf Sabic kreeg de boete dinsdag omdat het bedrijf werknemers in gevaar heeft gebracht bij onderhoudswerkzaamheden. Bij twee incidenten vielen een dode en twee zwaargewonden.
Het Openbaar Ministerie (OM) had een boete geëist van 25 miljoen euro. De rechtbank is het eens met het OM dat Sabic nalatig is geweest, maar de rechtbank legt een lagere boete op. Opzet is niet bewezen, Sabic is wel schuldig.
De rechtbank maakt gebruik van Europese regelgeving, waarbij boetes mogen worden gekoppeld aan de omvang van een bedrijf.
Hoe bijzonder is de uitspraak? Persrechter Cristiaan Mandemakers:
"De rechtbank zet nu een deur open die door de wetgever mogelijk is gemaakt. Voor zover ik weet is dat niet eerder gebeurd. Dus dat is best bijzonder."
Waarom is dat dan bijzonder?
"Een boete moet doeltreffend en ook afschrikwekkend zijn. Er zijn boetebedragen in de wet opgenomen. Als je naar de verschillende feiten kijkt, dan had hier 4 miljoen euro opgelegd kunnen worden. De rechtbank zegt nu, dat is niet doeltreffend bij een bedrijf dat wereldwijd een omzet heeft van 30 miljard. Daarom gaan we toch hoger zitten. En kijken we naar een percentage van de omzet in plaats van dat we de boetebedragen uit de wet hanteren."
Daarmee geeft de rechtbank in navolging van het OM een heel duidelijk signaal naar het bedrijfsleven, zou je kunnen zeggen"?
"Het gaat om soms relatief kleine fouten die enorme gevolgen kunnen hebben. Om daadkrachtig en afschrikwekkend te zijn, is 10 miljoen toch passender dan de bedragen die in de wet staan. Bovendien heeft de wetgever deze mogelijkheid niet voor niets geboden. De rechtbank vindt dit een zaak waarbij toch dat signaal gegeven moet worden."
Sabic, de grootste 'bewoner' van het Chemelot-complex in Sittard-Geleen, heeft binnen een uur na de uitspraak van de rechtbank hoger beroep aan getekend.

Verwijtbaar

"De uitspraak van de rechtbank is teleurstellend en Sabic is het in vele opzichten niet eens met deze uitspraak. Sabic blijft oprecht van mening dat er nooit sprake is geweest van ernstig verwijtbaar handelen en opzettelijk nalaten en verder lenen zaken als deze zich ook helemaal niet voor een omzetgerelateerde boete. Sabic zal daarom hoger beroep instellen", aldus een verklaring.
"De veiligheid en gezondheid van onze medewerkers, contractors en omwonenden, evenals de bescherming van het milieu is en blijft de hoogste prioriteit van Sabic", stelt het bedrijf verder.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!