Boringen van bijna 300 meter diep voor Einstein Telescoop

Op elf verschillende plekken wordt er in 2024 geboord voor de Einstein Telescoop © ASPERA
Op meerdere plekken in Zuid-Limburg en België vinden dit voorjaar en in de zomer boringen plaats. Dat is om een beter geologisch beeld van de bodem te krijgen. Daarnaast worden er enkele zogenoemde 'geofysisch-seismische onderzoeken' gedaan. Dat is om de beste ligging voor de drie ondergrondse hoeken, als het ware het fundament van de Einstein Telescoop, te bepalen.
Projectbureau Einstein Telescope - EMR hoopt met de resultaten te kunnen beslissen waar deze drie hoekpunten van de ondergrondse telescoop moeten komen.

Limburg

In Limburg gaat het om twee boringen in Vijlen en één boring in Epen. Daarbij kan er op sommige plekken tot zo'n 275 diep worden geboord. Dat wordt gedaan door het Zwitserse bedrijf Stump-BTE AG.
In België wordt er geboord in Voeren (op vier plekken), Plombières (twee plekken) en Welkenraedt en Aubel (één boring). De boringen beginnen in maart, in Hombourg (Plombières) en de laatste zal waarschijnlijk rond 7 augustus zijn afgerond (in Voeren).

Wekenlang werk

Eén boring duurt zo'n zes tot zeven weken. Ze worden allemaal uitgevoerd in de buitengebieden van de gemeenten. Na de boringen worden bodemmonsters van zo'n 275 meter diepte gehaald. Van de monsters wordt vervolgens de samenstelling en kwaliteit van de rotslagen geanalyseerd: is de grond geschikt of niet? De analyse wordt gedaan door de technische hogeschool in Aken.

Milieuvriendelijk boren in Vijlen

Het boren wordt elektrisch of met dieselaggregaten gedaan. De elektrische boor wordt met een nieuw en zeer modern type aggregaat gedaan, dat om die reden ook veel minder uitstoot dat 'normale' aggregaten. Bij de dieselbooropstelling komt er stikstof vrij. Daarom is er een gespecialiseerd bedrijf ingehuurd om de vrijkomende, schadelijke stikstof op te vangen. De stikstof wordt door een apparaat vervolgens omgezet in niet-schadelijke stikstof en waterdamp.
En dat is niet voor niks: het Vijlenerbos is een Natura2000-gebied en daarom gelden er extra (en strengere) regels. Toch wordt er op alle locaties gebruikgemaakt van de apparatuur om de vrijgekomen stikstof onschadelijk te maken. Projectleider Guid Bartholomée legt uit waarom: "Dat zijn we, op het Vijlenerbos na, weliswaar niet genoodzaakt te doen, maar we kiezen ervoor ook hier stikstof af te vangen. Dat kost een heleboel geld, maar onze visie is dat we zo optimaal voor het landschap, natuur en milieu willen zorgen. En als je een grensoverschrijdend project bent, moet dat uitgangspunt voor alle landen gelden."

Wanneer wordt er waar geboord?
Inmiddels is er ook een (voorlopige) planning wanneer en waar er geboord gaat worden.

4 maart - 11 april: Hombourg (Bounder)
27 maart - 6 mei: Sint-Pieters-Voeren (Brabant/Rullen)
4 april - 7 juni: Teuven (Kloosterhofstraat)
9 april - 17 mei: Gemmenich (Rue de Terstraeten)
17 april - 24 juni: Obsinnich (Obsinnich nabij spoor)
25 april - 8 augustus: Aubel (Rue de Val Dieu/Bushaye
2 mei - 7 juni: Henri-Chapelle (Bij weg Lekker)
3 mei - 1 augustus: Epen (Terrein schutterij)
13 mei - 19 juli: Dal van Vijlen (Groeneweg)
25 mei - 19 juli: Vijlenerbos (Parkeerplaats)
17 juli - 7 augustus: Sint-Pieters-Voeren (naboring)

Grond

Inmiddels is het projectbureau met grondeigenaren en betrokken gemeenten in overleg gegaan voor de benodigde vergunningen en ontheffingen. Zo is in het Dal van Vijlen een ontheffing nodig omdat het een stiltegebied is.
Inwoners van Plombières, Aubel, Gemmenich, Voeren, Vaals en Epen kunnen in de laatste twee weken van februari een van de zeven informatiebijeenkomsten bijwonen. Daar wordt meer uitleg gegeven over de boorcampagne. In de zomer komen waarschijnlijk ook kijkmomenten, waar geïnteresseerden zelf kunnen zien hoe het werkt en wat er gedaan wordt.
Maar hoe werkt de Einstein Telescoop? Dat leggen we in onderstaande video uit:
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!