Limburgers tellen ruim 82.000 vogels, huismus voorop

De huismus is wederom de meest getelde vogel in Limburg. © iStock
Limburg heeft 82.253 vogels geteld tijdens de Nationale Tuinvogeltelling van Vogelbescherming Nederland.
5159 Limburgers namen deel aan de telling, zo meldt de organisatie.

Huismus

Net zoals eerdere jaren is de huismus de vogel die tijdens de tuinvogeltelling het meest werd gespot in de provincie: bijna 20.800 van deze dieren werden geteld. Ook de koolmees (11.441) en de pimpelmees (8051) zijn veel geziene vogels in Limburg.

Lager aantal vogels

Het aantal vogels in Limburg ligt lager dan vorig jaar, toen er ruim 112.000 werden geteld. Dat verschil komt wellicht door de lagere participatiegraad van de telling: vorig jaar deden er zo'n 1000 Limburgers meer mee dan dit jaar.

Tuinvogeltelling
De Nationale Tuinvogeltelling vond 26 tot en met 28 januari plaats. Deelnemers namen een halfuur de tijd om vanuit de tuin of vanaf het balkon vogels te tellen. Vogels die overvliegen, worden niet meegeteld.

Het is het grootste citizen science project van Nederland. "De Nationale Tuinvogeltelling levert een momentopname van de aantallen vogels die in Nederlandse tuinen aanwezig zijn. In combinatie met de resultaten van andere jaren en met andere tellingen levert dit een beeld van de ontwikkelingen in het belang van tuinen voor vogels."

Landelijk telden zo'n 113.400 deelnemers ruim 1.598.000 vogels.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!