Uitdaging na uitdaging: OLS zoekt 1500 vrijwilligers

Om alles in goede banen te leiden, zijn er zo'n 1500 vrijwilligers nodig tijdens het OLS. © Bram Becks (L1)
Gestaag gaan de negen schutterijen van Beekdaelen vooruit met het organiseren van het Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) in Doenrade. Maar onder leiding van Ger Koopmans wacht de organisatie nog een paar flinke uitdagingen.
Zo moeten er nog zo'n 1500 vrijwilligers geworven worden om het evenement in goede banen te leiden. En dat in de helft van de tijd; normaal heeft de organisatie ongeveer een jaar, de schutterijen in Beekdaelen slechts zes maanden. Want het OLS is al deze zomer, in juli.

Vertrouwen

Aan vertrouwen in ieder geval geen gebrek. Ger Koopmans gaat ervan uit dat die vrijwilligers gevonden worden. "Het is ook gewoon voor een vereniging of vriendengroep leuk om aan mee te werken", stelt Koopmans positief. "Ik heb gemerkt dat het enthousiasme heel groot is. En het voordeel is dat we met negen schutterijen te maken hebben. Die hebben natuurlijk alle negen hun achterban.
Maar dat het veel werk wordt, dat is volgens Zephyr Reijnen van Sint Michaël uit Doenrade wel duidelijk. "Er moeten bomen (schietbomen, red.) opgezet worden, er moet een feesttent opgezet worden, we hebben in mei nog ons eigen bondsfeest op het terrein, daar kunnen we ook nog alle hulp bij gebruiken. Het is veel", verzucht Reijnen.

Te hulp schieten

De negen schutterijen in Beekdaelen nemen de organisatie over van Sint Antonius uit Nederweert. Begin december gooide de schutterij uit Midden-Limburg de handdoek in de ring, vanwege onenigheid. De schutterijen van Amstenrade, Doenrade, Merkelbeek, Oirsbeek, Puth, Schimmert, Schinnen, Sweikhuizen en Vaesrade besloten de handschoen gezamenlijk op te pakken. Eind december heeft de OLS federatie het aanbod uit Beekdaelen geaccepteerd. De schutterijen organiseren het Kinjer-OLS op donderdag 27 juni. Zondag 7 juli is de strijd om d’n Um.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!