Rijbewijs kwijt bij appen achter het stuur in België

Het rijbewijs kan vijftien dagen later worden opgehaald op het politiebureau. © iStock
Automobilisten die worden betrapt op het gebruik van een mobiele telefoon tijdens het rijden in Belgisch-Limburg kunnen hun rijbewijs voor twee weken kwijtraken.
De maatregel geldt ook voor Nederlanders als zij met de auto op pad zijn in de grensprovincie, zegt een woordvoerder van het parket.

Februari

De maatregel gaat per 1 februari in. "Wie zijn gsm of om het even welk ander mobiel apparaat met scherm hanteert terwijl hij met een motorvoertuig rijdt, zal vanaf 1 februari 2024 zijn rijbewijs onmiddellijk voor vijftien dagen moeten inleveren waarna ook een boete zal volgen", aldus de woordvoerder. "Het rijbewijs zal door de politie worden bewaard op het politiebureau en kan na 15 dagen worden opgehaald".
Het parket en de politie in de Belgische provincie willen daarmee bijdragen aan veiliger verkeer. "Volgens studies is er in acht procent van de dodelijke ongevallen sprake van gsm-gebruik. Vertaald naar slachtoffers betekent dat 50 doden en 4500 gewonden per jaar."

Meerdere acties

Tijdens de voorbije jaren zijn er in Belgisch-Limburg herhaaldelijk acties geweest tegen het gebruik van mobiele telefoons achter het stuur. Iedere keer werden grote aantallen bestuurders betrapt.
Wie in Nederland betrapt wordt met een telefoon in de hand tijdens het autorijden riskeert een boete van 380 euro.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!