Maastrichtse huisarts definitief vrijgesproken van moord

Het zorgcentrum waar de schoonmoeder van de huisarts woonde. © L1
Huisarts George Wolfs uit Maastricht is definitief vrijgesproken van moord op zijn schoonmoeder. Vlak voor het hoger beroep heeft justitie besloten het hoger beroep in te trekken.
Dat bevestigt zijn woordvoerder Camiel Hamans na berichtgeving van Dagblad de Limburger.
De huisarts heeft vrijdag een brief van de advocaat-generaal ontvangen dat er geen hoger beroep komt. Komende week zou de eerste zitting in hoger beroep zijn. George Wolfs werd eerder door de rechtbank in Maastricht vrijgesproken van moord op zijn schoonmoeder.

Te hoge dosis

Het Openbaar Ministerie verdacht de 63-jarige huisarts van het opzettelijk een te hoge dosis medicijnen geven aan zijn toen 76-jarige schoonmoeder. Dat zou zijn gebeurd in verzorgingstehuis Martha Flora in Maastricht, in 2016. De zaak kwam aan het rollen toen een medewerker de zaak niet vertrouwde, aan de bel trok en de Inspectie voor de Gezondheidszorg na onderzoek de politie inschakelde.

Lang strafproces

Na een jarenlang strafproces waarin allerlei deskundigen aan het woord kwamen en elkaar ook vaak tegenspraken, eiste justitie een celstraf van 12 jaar. Ook zou Wolfs zijn ambt als huisarts 17 jaar lang niet mogen uitoefenen. De huisarts heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij de medicijnen toediende, maar dat was volgens hem noodzakelijk gezien de slechte gezondheid van de vrouw. "Ze was dementerend en een gevaar voor zichzelf en anderen. Ik wilde haar slaperig maken en nam daarbij het risico dat ze kwam te overlijden", zei George tijdens de rechtszaak.

Geen bewijs

De rechtbank achtte het verhaal van de huisarts plausibel en vond dat er geen enkel bewijs was dat de huisarts de vrouw opzettelijk van het leven zou hebben beroofd. Justitie ging aanvankelijk in beroep, deed nog aanvullend onderzoek, maar komt nu tot de conclusie dat een hoger beroep zinloos is.

Rehabilitatie

"Dat wisten wij vanaf het begin al en Justitie ziet dat nu eindelijk ook in," reageert Hamans. Hij heeft contact gehad met Wolfs, die blij is met de rehabilitatie. Daarom wordt op zijn verzoek ook zijn volledige naam nu gebruikt, omdat hij niet langer als verdachte wil worden gezien. "Hij heeft het gevierd met een etentje. De afgelopen jaren waren een nachtmerrie voor hem." Wolfs is, behalve de tijd dat hij vastzat, wel altijd werkzaam gebleven in zijn Maastrichtse praktijk. De meeste patiënten bleven hem trouw. Over een eventuele schadevergoeding zegt Hamans. "Dat is nu niet aan de orde, maar daar gaan we later met de advocaten zeker over praten."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!