Spik en Span: 'Mogelijk concept LVK opnieuw bekijken'

Spik en Span hebben gewonnen met het nummer Vastenach! © L1
LVK-winnaar Spik en Span vindt dat er mogelijk opnieuw gekeken moet worden naar het concept rondom de stemming van het LVK. "Misschien is het toch goed om naar het concept te kijken. Of dat goed is voor de toekomst", zegt de Susterse Niek Dirkx van het duo.
De publieksfavoriet was Van Lieshout & Arts met Ik Wooj Nie Gaon. Ze kregen de meeste punten van het publiek. Spik en Span kreeg van de vakjury de meeste punten. Die stemming is al in december.

Liedje

Na afloop van de puntentelling werd er vanuit het publiek gejoeld en regende het verontwaardigde reacties op social media. "Ik vond het niet leuk. Van de andere kant: we hebben het vier keer anders meegemaakt. Op het moment dat het liedje aangaat, zingt de hele zaal mee. Dan is het alweer heel anders", vertelt Jo Huijnen van Spik en Span. "Het gejoel was niet tegen ons, maar tegen het systeem."

Favoriet

Dat ze gingen winnen was een verrassing voor het duo. Van Lieshout & Arts was de 'gedoodverfde favoriet', vond ook Huijnen. "In december zeiden we al: dat is degene voor ons.". Volgens Huijnen werd het tijdens de puntentelling al duidelijk dat het begon te draaien. "Het nummer wat we hebben is - sorry dat ik het zeg - een goed nummer. Dan is het al bijna niet meer in te halen. Dat voelde je ook in de zaal."
Van Lieshout & Arts lieten na afloop van het LVK weten dat ze trots zijn dat ze de meeste sms-stemmen hebben gekregen. Het duo vond het erg dat er boe werd geroepen. "Dat heeft Spik en Span niet verdiend", zeiden ze. Volgens Dirkx gaat het tussen de twee duo's 'heel hartelijk'. "Dat was van tevoren al, maar na afloop ook. Als zij hadden gewonnen was het ook prima geweest."
Ook Stichting LVK gaat het stemproces nogmaals heroverwegen, laat voorzitter Joep Verbugt weten. "De afgelopen jaren waren de stemmen van de jury vrijwel hetzelfde als die van het publiek, nu is dat anders. We gaan kijken hoe dat in de toekomst moet", zegt Verbugt. In 2018 werden de regels rond het stemmen ook al aangepast vanwege discussies. Toen ging de stem van de vakjury zwaarder wegen.
Hoe de puntentelling rondom het LVK verloopt, wordt uitgelegd in deze explainer:
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!