Mishandeling was voor man 'moordaanslag op zijn leven'

"Ik slaap slecht en heb nog steeds angstaanvallen", aldus het slachtoffer. © iStock
Een slachtoffer van een geweldsincident doet vrijdag in de rechtbank van Roermond zijn verhaal. Hij maakt gebruik van zijn spreekrecht en vertelt de verdachte, de rechters en de officier van justitie wat de gebeurtenis met hem heeft gedaan.
Hij noemt het 'een moordaanslag op zijn leven'. En daarmee doelt hij op de meerdere klappen die hij heeft moeten incasseren op 23 december 2022, om precies te zijn op de Hovensteeg in Nederweert omstreeks 17:45 uur. "De reden? Dat is een groot vraagteken."

Vuist

Hij leest zijn verklaring verder voor en zegt dat het incident nog steeds gevolgen voor hem heeft. "Ik slaap slecht en heb angstaanvallen." Het slachtoffer stopt kort met zijn verhaal om diep adem te halen. En dan gaat hij door. Hij verheft zijn stem een beetje. "Zijn woorden waren: 'ik jou doodmaken'. Waarom? Waarom?", zegt hij terwijl hij met een gebalde vuist op tafel slaat.

Tranen

Een 54-jarige man uit Irak - de verdachte - die voor de rechters zit, staart emotieloos voor zich uit. "Ik was het niet. Ik heb het niet gedaan", laat hij meermaals weten. In de rechtszaal worden camerabeelden van het incident getoond. Het slachtoffer kijkt op dat moment weg. De tranen rollen over zijn wangen en in de zaal is gesnik te horen.

Beelden

Op de beelden is te zien hoe het slachtoffer meerdere keren gemept wordt. Volgens de openbare aanklager beschrijven de beelden precies wat er heeft plaatsgevonden. "De verdachte parkeert zijn fiets, doet zijn jas uit en gaat tegenover het slachtoffer staan, pakt een voorwerp en slaat hem meermaals. Het slachtoffer wordt nog steeds belaagd als hij wegkruipt", aldus justitie.

Strafeis

Tijdens de zitting komt naar voren dat het slachtoffer en de verdachte niet echt bekenden van elkaar zijn. Ze hebben elkaar jaren geleden bij een kringloopwinkel leren kennen en dronken weleens koffie samen. "Het blijft gissen waarom deze geweldsexplosie heeft plaatsgevonden", zegt de officier van justitie. Maar het gedrag van de Irakese man verdient volgens het Openbaar Ministerie (OM) een straf.
Eis: een gevangenisstraf van drie jaar en tbs met dwangverpleging. De maatregel is nodig, omdat deskundigen van het Pieter Baan Centrum (PBC) psychische problemen bij hem hebben vastgesteld, zoals paranoïde waanvorming en hallucinaties.

Onduidelijk

Maar wie zegt dat de verdachte die vrijdag in de rechtszaal zit ook de man op de beelden is? Advocate Sharona Rutjens pleit voor vrijspraak. "Er is veel onduidelijk. De beelden zijn van slechte kwaliteit. Er is niet met zekerheid vast te stellen of mijn cliënt diegene is die op de beelden te zien is." Daarbij rijst de vraag: waar is het voorwerp gebleven? "Dat is niet gevonden", aldus de raadsvrouw.

Begrip

Het slachtoffer kan het niet meer aan en verlaat vroegtijdig de zaal. Het verdriet door de ernst van het feit komt hem te dichtbij. De rechters hebben daar alle begrip voor, maar hebben respect voor de belangen van beide partijen. De uitspraak is over twee weken.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!