Heerlenaren met meer dan één hond betalen veel belasting

In Heerlen betalen bezitters van meerdere honden aanzienlijk meer. © iStock
Hondenbezitters in de gemeente Heerlen kunnen hun borst nat maken. Want ook voor komend jaar blijven ze fors hondenbelasting betalen.
Enige geruststelling, voor de eerste hond betaal je in Heerlen niet het hoogste tarief.

Landgraaf

Met bijna 71 euro komt Heerlen namelijk op een vierde plek in Limburg. De gemeente Landgraaf spant op dat lijstje de kroon. Daar betaalt een hondenbezitter 81,70 euro aan belastingen per jaar voor de eerste viervoeter. In die gemeente betaalt een hondenbezitter voor een tweede hond wel een stuk meer: bijna 171 euro. Maar dat is nog lang niet zoveel als een tweede hond in Heerlen.

Tweede hond

Voor de tweede hond betaalt een inwoner van de gemeente Heerlen namelijk 229,10 euro aan belasting. Een fors bedrag dat aanzienlijk hoger is dan het bedrag dat geldt voor de eerste hond. "Dat is een keuze, uiteindelijk ook van de gemeenteraad", geeft Heerlens wethouder van financiën Martin de Beer desgevraagd toe. "Als gemeente hebben we natuurlijk ook geld nodig om allerlei uitgaven te doen."
Het hebben van meer dan een hond zal in Heerlen duur blijven, maar de gemeente gaat wel het tarief voor de eerste hond stapsgewijs verlagen. "Iemand neemt een hond voor het sociale aspect. Die kosten voor de eerste willen we wel reduceren." Voor een derde hond, of meer dan drie honden, moet per extra vierpotige 456,50 euro worden betaald. Een kennel kost 1.221,80 euro.
Ter vergelijking: in de gemeente Gennep is dat bijvoorbeeld 'maar' 88,80 euro per tweede of ieder volgende hond. Een kennel kost daar ruim 60 procent minder: 415,80 euro.

Inkomstenbron

De Beer ziet in dat hondenbelasting een achterhaalde manier van belasting heffen is. "Maar het is wel een van de weinige manieren voor een gemeente om inkomsten te genereren. Heerlen ontvangt ieder jaar nog zo'n 700.000 euro aan hondenbelasting. Dat geld hebben wij nodig om uitgaven te doen", legt hij uit.

Ontmoedigend tarief

Van een ontmoedigingsbeleid is volgens De Beer geen sprake. "We gaan niet tegen de mensen zeggen dat het onwenselijk is dat ze meer dan één hond nemen. Dat is een vrije keuze. Maar daar houden we als gemeente wel rekening mee in het bepalen van de tarieven."

Den Haag

Het liefst ziet de wethouder van financiën dat de belasting afgeschaft wordt. Al is dat volgens hem een keuze die niet alleen door Heerlen gemaakt kan worden. "Dat is een discussie die moet worden gevoerd in Den Haag. Want als gemeenten moeten we daarvoor gecompenseerd worden. Het genereren van eigen inkomsten is al beperkt voor gemeenten."

Afschaffen

Toch geeft De Beer aan dat deze coalitieperiode begonnen wordt met het afschaffen van de belasting voor de eerste hond. "Maar met beginnen geven we ook direct aan dat dit heel langzaam zal gaan. Het tarief voor de eerste hond is al lager dan vorig jaar. Maar het kan best zo zijn dat het iets langer duurt voordat het tarief op 0 is."
Een blik naar omliggende gemeenten zorgt niet voor verlegenheid bij De Beer. "Elke gemeente is vrij om haar tarieven te bepalen. Het kan best zijn dat andere gemeenten een hoger WOZ-tarief hebben. Dat is de beleidsvrijheid die de gemeenteraad heeft."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!