Deze drie gemeenten schaffen dit jaar hondenbelasting af

Afbeelding ter illustratie © iStock
In steeds minder gemeenten moeten hondenbezitters belasting betalen voor hun viervoeter. Drie Limburgse gemeenten stoppen dit jaar met het innen van hondenbelasting. Maar er zijn ook gemeenten die het tarief juist verhogen.
Meestal gaat het om een stijging van een paar euro. Dat meldt vergelijkingssite Huisdierenverzekeringen.nl, die de gegevens opvroeg bij alle gemeenten.

Hondenbelasting

Het aantal gemeenten dat hondenbelasting int, daalt al jaren. Al gaat die daling in Limburg niet zo hard als in de rest van het land. In onze provincie kent nog steeds een meerderheid van de gemeenten (58 procent) hondenbelasting, terwijl dit percentage landelijk op 35 procent ligt.
Drie Limburgse gemeenten hebben dit jaar de hondenbelasting afgeschaft. Het gaat om Nederweert, Kerkrade en Roermond. Daarmee komt het totaal op 13 gemeenten uit. Voor hondenbezitters in Roermond betekent dat de grootste financiële meevaller; vorig jaar was de belasting daar met 87 euro nog het hoogst van de provincie.
Hondenbezitters moeten overigens voor een tweede, derde of meer extra honden wél belasting betalen in Kerkrade. Alleen de eerste kost niks.

Tarieven

Negen gemeenten verhoogden de belasting juist. In de meeste gevallen gaat het om twee euro extra. In zes gemeenten bleef het tarief gelijk, terwijl drie Limburgse gemeenten dit jaar juist minder hondenbelasting vragen.
In veel gemeenten is het bedrag voor het houden van een tweede hond gelijk aan dat voor de eerste, maar er zijn ook plekken waar je veel meer geld moet betalen als je meerdere honden in bezit hebt. In Heerlen is het verschil het grootst: voor de eerste hond betalen mensen daar 71 euro, voor de tweede is dat 229 euro. In Valkenburg aan de Geul betaal je alleen hondenbelasting voor de tweede hond.

Omstreden belasting

Het geïnde bedrag komt bij gemeenten terecht bij de algemene middelen. Dat betekent dat het overal aan mag worden uitgegeven. Het is dus niet zo dat hondenbelasting per definitie gebruikt moet worden tegen de overlast van hondenpoep (bijvoorbeeld door poepzakjes of prullenbakken) of de aanleg van losloopvelden.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!