OM eist 15 jaar cel voor poging Maastrichtse vergismoord

Afbeelding ter illustratie © iStock
Het Openbaar Ministerie (OM) eist 15 jaar cel tegen een 38-jarige man uit Maastricht vanwege het plegen van poging tot moord. Een 54-jarige man werd in de avond van 14 juni 2022 slachtoffer van een schietpartij, terwijl zijn zoon het beoogde doelwit was.
Meerdere schoten werden gelost. Het slachtoffer werd op korte afstand in zijn hoofd geraakt. Zijn verwondingen hadden dodelijk kunnen zijn, maar de man overleefde de schietpartij.

Zes schoten

Op beelden is te zien dat drie mannen naar de woning van het slachtoffer en zijn zoon lopen. Het slachtoffer maakt de voordeur open en ziet een man staan met een wapen op hem gericht. In totaal wordt er zes keer op hem geschoten.

Conflict

Uit onderzoek van de politie blijkt dat niet het slachtoffer, maar zijn zoon een conflict had met twee van de drie mannen aan de deur. Op dezelfde avond van de schietpartij heeft de verdachte via zijn telefoon vaak contact gezocht met de zoon en zijn vriend, waarbij ook bedreigingen geuit zijn. Het OM schrijft dat het een avond vol met alcohol en drugs is.

Belastende bewijzen

Meerdere feiten hebben kunnen bewijzen dat de verdachte de schutter is geweest. Zo zijn er belastende getuigenverklaringen van de twee andere mannen en het telefoonverkeer richting de zoon. Op basis van mastgegevens is vastgesteld dat de telefoon van de verdachte van zijn huis naar de plaats delict en weer terug verplaatste. Daarnaast is er nog het onderliggend conflict tussen de verdachte en de zoon en het DNA van de verdachte ter plaatse.

Onschuldig slachtoffer

"Gezien de uiterlijke verschijningsvorm van zijn handelen, vastgelegd op beeld, kan vastgesteld worden dat de verdachte er alles aan was gelegen om degene die in de deuropening stond te doden”, zei de officier van justitie woensdag op zitting. "Welke straf is passend als je zomaar meent het leven van een onschuldig slachtoffer te kunnen nemen dat met het conflict niets te maken had. Als je je na een conflict bewapent en er doelgericht zes maal op los schiet en daarmee een slachtoffer maakt. En dat op een gewone doordeweekse avond op straat, waarbij omwonenden getuige zijn. Dat is voor iedereen schokkend en brengt gevoelens van angst en onveiligheid met zich mee. Dat alleen al rechtvaardigt een lange gevangenisstraf. Het valt de verdachte verder ook aan te rekenen dat hij geen enkel inzicht heeft gegeven en tegen beter weten in de schuld van zich af heeft willen schuiven ten koste van anderen. Daar bovenop is de verdachte bij zijn aanhouding een dag later in het bezit van een geladen vuurwapen", aldus de officier van justitie.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak in de zaak.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!