Bakkersopleiding: receptuur aanpassen vanwege erkenning

Vlaaien in een bakkerij in Kerkrade © Guus Benders (L1)
Nu de Limburgs vlaai erkend is als streekproduct, moeten bakkers voldoen aan heel specifieke eisen bij het maken ervan. Die kennis over de juiste producten en bereidingswijze toepassen begint echter al veel eerder.
Dat ondervinden ook de eerstejaars studenten van het Vista College in Heerlen woensdag in de generale baksessie voor hun streekproduct-examen, dat volgende week plaatsvindt.

Proefbakken

Een tiental bakkers in opleiding start aan de vier uur durende baksessie met het doornemen van de receptuur, het bijeen zoeken van de juiste ingrediënten en vervolgens met het bakproces zelf. Deeg maken, uitrollen, bakvormen bekleden en vulling maken.

Niet heilig

Lisa Peters hoopt dat haar abrikozen-linzenvlaai straks voldoet aan het predicaat Limburgs vlaai. Al zijn die strenge eisen van de Europese Commissie hier niet heilig vandaag. “We hebben het er wel al over gehad in de les”, stelt Mario Lenartowicz, die zelf gekozen heeft voor een appel-kaneelvlaai.

Curriculum aanpassen

Dat beaamt ook docent brood en banket Jacqueline Counotte, die al dertig jaar jonge bakkers begeleidt bij Vista. “Nu het keurmerk er is, moeten we ook kritisch naar onze eigen werkwijze kijken. Bij bedrijven moeten ze daar ook op van aan kunnen. Het curriculum moet daarom worden aangepast op grondstoffen en bereidingswijze waar nodig als je het over echte Limburgse vlaai hebt.”

Geen eigen signatuur

Ook bij bakkers zelf is er soms werk aan de winkel. Waar sommige bakkers een eigen signatuur meegeven aan hun Limburgse vlaaien kan dat straks niet meer “Wij deden op de ambachtelijke vlaaien een eigen afwerking met gelei”, zegt Frans Voncken in zijn bakkerij in Kerkrade. “Maar dit geleren mag dus niet meer. Wij stappen daar vanaf en gaan alleen nog suikeren zoals staat voorgeschreven. Met het predicaat kunnen klanten er altijd vanuit gaan dat ze het echte product krijgen zoals het hoort.”

Meer bakkers

De bakkers in opleiding hebben er wel vertrouwen in. Aan de uitgestalde vlaaien van dinsdag te zien is dat vertrouwen terecht. Wel hopen ze stiekem bij de opleidingen én ook bij de bakker dat meer mensen kiezen voor een bakkersberoep. Dat zou een mooie bijvangst zijn van de toekenning van het predicaat.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!