Buurtbewoners Toverland maken zich zorgen over uitbreidingen

Met de plannen wil Toverland zich de komende jaren stapsgewijs blijven doorontwikkelen en uitbreiden. © L1 (Ruud van Broekhoven)
Attractiepark Toverland is voornemens om de komende 20 jaar flink uit te breiden. Het Sevenumse park mikt voor de toekomst op 3,7 miljoen bezoekers per jaar en wil uitgroeien tot een pretparkresort met nieuwe themagebieden, een vakantiepark en één of meerdere hotels.
Een groep inwoners van Kronenberg en omgeving maakt zich al jaren zorgen over de uitbreidingsplannen en verzet zich nu ook tegen het nieuwe bestemmingsplan.

Leefbaarheid

Omwonenden vrezen onder meer voor toenemende overlast van verkeer en geluid en aantasting van de natuur. Door de opeenhoping van activiteiten in de omgeving van Kronenberg, Sevenum en Evertsoord wordt de druk op de leefbaarheid en de gezondheid van de inwoners te groot. Ze willen dat de plannen terug gebracht worden naar een voor de omgeving aanvaard niveau. Daarom willen ze dat ook de impact van de ontwikkelingen bij onder andere hippisch centrum Grandorse en vakantiepark De Schatberg meegenomen moeten worden.

Bijeenkomst

De dorpsraad van Kronenberg, de 'achterburen' van Toverland, nodigt inwoners uit voor een bijeenkomst. Ook hebben ze bezwaar gemaakt tegen het plan. "Met dit plan wil Toverland bereiken dat ze de komende 20 jaar gigantisch kan uitbreiden, zonder dat daar al te veel controle op is door de overheid, gemeente en provincie".

Flexibele ontwikkelmogelijkheden

De gemeente Horst aan de Maas wil Toverland de mogelijkheid bieden zich in de komende jaren stapsgewijs te blijven doorontwikkelen en uit te breiden. De gemeente wil daarvoor een zogenoemd bestemmingsplan verbrede reikwijdte vaststellen met flexibele ontwikkelmogelijkheden. Het plan biedt de mogelijkheid tot uitbreiding van het attractiepark in noordelijke en/of westelijke richting en het realiseren van maximaal 800 hotelkamers en 710 vakantiewoningen.

Vragen

De bijeenkomst maandagavond in gemeenschapshuis De Torrekoel in Kronenberg is volgens de dorpsraad nodig omdat er vragen zijn gerezen bij inwoners over de mogelijke consequenties van de uitbreiding. Dit komt mede door de bijeenkomsten die de gemeente over dit onderwerp in december organiseerde. "Niet iedereen in Kronenberg ondervindt op dit moment overlast van Toverland, maar door de uitbreiding zullen er attracties nóg dichter bij Kronenberg komen, zodat meer mensen er last van gaan krijgen. Extra overlast in de toekomst moeten we nú tegenhouden." Deze oproep doet de dorpsraad in een brief.

Inspraakrecht verlengd

Het nieuwe bestemmingsplan lag tot 10 januari ter inzage bij de gemeente. De dorpsraad heeft vlak voor de sluitingsdatum een zienswijze ingediend om het inspraakrecht met drie weken te verlengen.
Na het behandelen van de binnengekomen reacties neemt de gemeenteraad van Horst aan de Maas een definitief besluit. De milieugevolgen van het bestemmingsplan zijn in een milieueffectrapport onderzocht. De Commissie voor de milieueffectenrapportage (MER) toetst deze momenteel.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!