Lange celstraffen voor leden Parkstadbende

De jeugdbende werkte volgens de rechtbank grensoverschrijdend. © iStock
In hoeverre was de Parkstadbende verdwenen? Of gingen enkele leden van de jeugdbende na hun veroordeling gewoon door met criminele activiteiten? De rechtbank in Maastricht heeft woensdag gevangenisstraffen tot zes jaar opgelegd aan mannen vanwege de voortzetting van de Parkstadbende.
Heerlenaar Romano M. (26) hield zich samen met zijn broertje Marciano M. (22), Brunssumer Bob P. (22), Tevon de B. (23) uit Heerlen en Schinveldenaar Justin de H. (30) bezig met voertuigcriminaliteit.

Auto's

De diefstallen vonden in 2020 en 2021 plaats. Vooral dure auto's als Mercedessen en Audi's waren in trek. Die voertuigen werden in Beek, maar ook over de grens in Gangelt gestolen. Romano en Justin werden enkele jaren geleden veroordeeld voor hun rol in de Parkstadbende.
De Parkstadbende was vooral in de periode van 2015 tot 2017 actief. Maar volgens de rechtbank is de bende blijven bestaan. "Het gaat om heel veel gestolen voertuigen. Alle verdachten hadden een eigen rol. Van initiator tot verbindingsman."

Schade

Volgens de rechtbank had het vijftal alleen oog voor hun eigen financiële gewin. De mannen hebben voor veel schade gezorgd, concludeert de rechter. "Het gedoe waar slachtoffers mee worden opgezadeld. Aangifte doen, verzekeringswerk. De maatschappelijke overlast die de groep heeft toegebracht was groot."

Straf

Romano en zijn broertje Marciano hebben de hoogste straf gekregen, namelijk zes jaar en ieder een geldboete van 50.000 euro. "Zij hebben een verbindende rol gehad", aldus de rechter. Justin heeft een gevangenisstraf van 40 maanden opgelegd gekregen en moet ook een geldboete van 30.000 euro betalen. De straffen voor Tevon en Bob vallen lager uit. Dat komt omdat ze een andere rol binnen de criminele organisatie hadden. Heerlenaar Tevon moet 28 maanden, waarvan 14 maanden voorwaardelijk, de gevangenis in. Brunssumer Bob heeft de laagste straf gekregen: 24 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk. Ook zij moeten diep in de buidel tasten, namelijk 20.000 euro vanwege de geldboete.
Het vijftal heeft twee weken tijd om in hoger beroep te gaan.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!