Zo doet de Arbeidsinspectie onderzoek na een bedrijfsongeval

Afbeelding ter illustratie © iStock
Na een ernstig bedrijfsongeval waarbij iemand gewond raakt of overlijdt, wordt de Arbeidsinspectie ingeschakeld. Die onderzoekt wat er precies is gebeurd en waardoor het mis kon gaan. Maar wat doet de Arbeidsinspectie nou precies? We leggen het uit.
In Nederland gebeuren dagelijks ernstige arbeidsongevallen. Bij een afvalverwerker in Landgraaf kwam dinsdag iemand om het leven tijdens werkzaamheden met een shovel. En eerder deze maand viel iemand in Heerlen tijdens zijn werk zo'n zeven meter naar beneden. Hij werd zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht.

Melding maken

Bij een ernstige situatie is het eerst van het belang om het slachtoffer te helpen door de hulpdiensten te bellen. Vaak komt dan ook de politie ter plaatse, maar als het om een bedrijfsongeval gaat doen zij geen onderzoek naar de toedracht. Daar is de Arbeidsinspectie voor. Een werkgever moet een arbeidsongeval waarbij iemand gewond is geraakt of komt te overlijden, altijd daar melden. Dat kan 24 uur per dag en zeven dagen per week, telefonisch.
Een inspecteur van de Arbeidsinspectie komt naar de plaats van het ongeval toe. Om goed onderzoek te kunnen doen, is het belangrijk om de situatie zo veel mogelijk ongewijzigd te laten. Het is dus niet de bedoeling dat er spullen verplaatst worden of dat er opgeruimd wordt. Door de situatie zo veel mogelijk te laten zoals ie was, krijgt de inspecteur een goed beeld van de gebeurtenissen. Hij zal bovendien betrokkenen en getuigen horen.

Strafrechtelijk onderzoek

Bij dodelijke ongevallen of een ongeval waarbij een minderjarige betrokken is, doet de inspecteur zelf onderzoek. Dat gebeurt bij dit soort ernstige incidenten onder leiding van het Openbaar Ministerie (OM). Als er sprake is van een strafbaar feit, bijvoorbeeld verwijdbare nalatigheid, dan wordt er proces-verbaal opgemaakt en handelt het OM dit verder af. Een werkgever of medewerker kan dan vervolgd worden.
De werkgever en werknemers zijn verplicht hier volledig aan mee te werken.

Zelf onderzoek doen

In de meeste gevallen wordt de werkgever echter gevraagd zelf onderzoek te doen naar het ongeval en een rapport te schrijven. Daarin moet ook een verbeterplan opgenomen worden om dit soort ongevallen in de toekomst te voorkomen. Het is de bedoeling dat de werkgever hierdoor van het arbeidsongeval leert en de veiligheid binnen zijn bedrijf verbetert.

Rapport en verbeterplan

De Arbeidsinspectie beoordeelt het werkgeversrapport en het verbeterplan. Als ze goed zijn, wordt het onderzoek afgesloten. Bij een mogelijke vervolginspectie controleert de Arbeidsdienst of de maatregelen uit het verbeterplan zijn uitgevoerd. Als dit niet het geval is, zal de inspectie handhaven
Zijn het rapport en het verbeterplan onvoldoende, dan doet de inspecteur verder onderzoek en kan hij een boete opleggen.
In onderstaande video wordt uitgelegd hoe het onderzoek bij een ernstig ongeval in een molen verliep
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!