OM: opvragen politie-info staat los van melding racisme

Stockfoto © iStock
De 281 keer dat agent Süleyman O. uit Roermond politie-informatie opvroeg voor privédoeleinden staat los van een melding die hij deed van racisme.
Dat zei de officier van justitie dinsdag in de rechtszaak in Zwolle.

Bedreigd

De 57-jarige O., die inlichtingenwerk bij de politie deed, vroeg informatie op over onder meer personen uit zijn privéleven omdat hij zich bedreigd voelde. Hij besprak dit niet vooraf met zijn chef omdat er volgens hem sprake was van een onveilige werksfeer. "Ik was onderdeel van de 'Turkenclub' met wie je niet moest samenwerken", zei hij tegen de rechters.

Discriminatie

O. was een van de hoofdrolspelers in de in mei 2022 uitgezonden documentaire De Blauwe Familie van KRO-NCRV. Hierin stelden zes agenten met een migratieachtergrond aan de kaak dat ze werden gediscrimineerd, buitengesloten en gepest en dat het niet veilig is om deze problemen aan te kaarten.

Onrechtmatig gebruik

"Deze bevragingen in het politiesysteem door O. staan los van die documentaire", zei de officier van justitie. O. maakte volgens de officier onrechtmatig gebruik van zijn toegang tot de politiesystemen. Zo zocht O. onder meer naar informatie over de toenmalige nieuwe vriend van zijn dochter.
De officier eiste een taakstraf van honderd uur.

Prijs op zijn hoofd

Advocaat Rebecca Hoekman benadrukte onder welke omstandigheden de politieman zijn werk deed. "Vanuit het criminele circuit in Eindhoven was een prijs op zijn hoofd gezet." Zijn werk raakte vervlochten met zijn privéleven. Het opvragen van politie-informatie behoorde tot één van zijn kerntaken. Hij vroeg informatie op over de nieuwe vriend van zijn dochter omdat hij inlichtingen kreeg dat die man mogelijk bij criminele zaken betrokken was, zei de raadsvrouw.

Strengere aanpak racisme

Naar aanleiding van de in mei 2022 uitgezonden documentaire kondigde de politie eerder aan racisme en discriminatie binnen de eigen gelederen strenger aan te zullen pakken. O. werkt sinds 1986 voor de politie. Hij wordt naar eigen zeggen sinds 2012 tegengewerkt toen hij misstanden bij het Team Criminele Inlichtingen naar buiten bracht.
De rechtbank doet op 12 februari uitspraak.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!