Koningin Máxima bij VieCuri: 'Goede gesprekken'

Koningin Máxima in het ziekenhuis op werkbezoek. © Paul Rous
Koningin Máxima heeft dinsdag het VieCuri Medisch Centrum in Venlo bezocht om daar bijgepraat te worden over de zorg van de toekomst.
De koningin was in het ziekenhuis voor een werkbezoek. Het VieCuri is namelijk een schoolvoorbeeld als het aankomt op het toepassen van het programma Zorgevaluatie & Gepast Gebruik (ZE&GG).

ZE&GG

We worden met zijn allen steeds ouder en technisch kan er steeds meer. Tegelijkertijd staat er druk op de zorg vanwege een gebrek aan personeel en hoge kosten. Het is daarom een uitdaging om kwalitatief goede zorg betaalbaar te houden. Alle partijen die bij de zorg betrokken zijn, denken daarom samen na over de zorg van de toekomst. Er worden vragen gesteld over wat goede zorg is, hoe je dat meet en hoe je eventuele verbeteringen kan doorvoeren in de hele keten.
In het ziekenhuis is koningin Máxima in gesprek gegaan met zorgprofessionals, -aanbieders, -verzekeraars, en patiëntenorganisaties, die aan het programma ZE&GG zijn verbonden. Het landelijke programma heeft als doel bestaande zorg onder de loep te nemen. Door vergrijzing, personeelstekorten en hoge kosten komt de zorg namelijk steeds meer onder druk te staan.

Rondleiding

Bij het Venlose ziekenhuis wordt op meerdere manieren nagedacht over de zorg van de toekomst. Bijvoorbeeld over hoe om te gaan met verwarde patiënten. Verpleegkundige Bart Verheijen mocht de koningin daarover vertellen en rondleiden over zijn afdeling. Daar moeten vaak vrijheidsbeperkende maatregels worden ingezet. "De nieuwe manier van verplegen is om de patiënt zoveel als het kan de vrijheid te bieden en gunnen", vertelt hij.
Ook ging ze met specialisten op de afdelingen dermatologie en cardiologie in gesprek en sprak ze met enkele patiënten op de afdeling. Het bezoek werd afgesloten met een informatiemarkt.

'Goede gesprekken gehad'

Sjoerd Repping, voorzitter van ZE&GG, bedankt de koningin voor haar 'oprechte interesse'. "We hebben met koningin Máxima goede gesprekken gehad over de maatschappelijke uitdagingen om de zorg ook in de toekomst toegankelijk, betaalbaar en van voldoende kwaliteit te laten zijn."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!