OM eist vier jaar cel tegen vermeende IS-terrorist uit Stein

Al A. wordt verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanslag. © iStock
Het Openbaar Ministerie (OM) eist een celstraf van vier jaar, waarvan twee jaar voorwaardelijk, tegen de 21-jarige Mohamed Al A. uit Stein. Hij wordt verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanslag.
Al A. is in december 2022 opgepakt in Stein en zit sindsdien vast in de gevangenis in Vught.

Zelfmoordaanslag

Hij kwam in het vizier bij de inlichtingendienst, omdat hij van plan was om een kalasjnikov te kopen. In een video die het OM heeft gevonden zwoer hij trouw aan Islamitische Staat (IS). Ook is er materieel van IS gevonden op de in beslag genomen laptop en telefoon van de man. Via de online berichtendienst Telegram kondigde hij aan, dat hij dacht aan een zelfmoordaanslag en het maken van een koffer met explosieven. Ook had hij volgens de officier de wens om een bomgordel te maken.
De broer van de verdachte is in december 2022 ook opgepakt, maar is korte tijd later vrijgelaten. Volgens het OM heeft hij niks met de zaak te maken.

Behandeling

Het OM eist naast de celstraf, dat de man uit Stein behandeld wordt. De reclassering is gevraagd om een potentiële behandelinstelling te vinden, maar dat is nog niet gelukt. "De instellingen zijn voorzichtig", zei de officier van justitie dinsdag tijdens de zitting. Ook zou de verdachte niet hebben meegewerkt aan een psychologisch rapport. "Daardoor hebben we onvoldoende inzicht in de drijfveren." Volgens de officier is nog steeds onduidelijk hoe groot de kans op herhaling is. Mondriaan heeft aangegeven dat zij mogelijk Al A. na een potentiële celstraf kunnen behandelen. Binnenkort volgt een eerste gesprek.

Geen onderzoek

De verdachte was tijdens de zitting ook aanwezig. "Ik heb volledige medewerking aan de politie verleend. Ik wil eigenlijk vrij", zei Al A. via zijn tolk. De rechtbank heeft besloten dat er geen nieuw psychologisch onderzoek komt naar de verdachte. "Het rapport dat er ligt, gaan we uitgebreid bespreken. Mocht er aanleiding zijn om het onderzoek te heropenen, zullen we dat zeker doen", zei de rechtbankvoorzitter.
De officier eiste eerder ook dat de man na een gevangenisstraf zou gaan wonen bij zijn vader en moeder in Stein. "Maar dat hebben we geschrapt. Het gezin heeft al voldoende problemen", zei de officier.
De rechtbank doet op 6 februari uitspraak in de zaak.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!