Nu ook officieel: Europa tekent voor bijzondere status vlaai

De Limburgse vlaai is maandag erkend als officieel streekproduct. © L1
Europa heeft maandag de Limburgse vlaai officieel erkend als streekproduct.
Voor initiatiefnemer en bakker Marcel Roubroeks uit Susteren is het een bijzonder moment. Er werd zo'n 7,5 jaar gelobbyd om de Limburgse vlaai te erkennen met een Beschermde Geografische Aanduiding (BGA-label).

BGA-label

Minister Piet Adema van Landbouw en zijn Vlaamse collega Jo Brouns waren er maandag bij in het Europees Parlement. Ook voorzitter van het Europees Parlement Roberta Metsola, gedeputeerde van de Provincie Limburg Elianne Demollin en Europarlementair Jeroen Lenaers waren aanwezig. Bij de onthulling hoort ook een speciaal logo.
Waarom is de benoeming belangrijk? Minister Piet Adema: "Laat ik beginnen met het feit dat het fantastisch lekker is. Juist als de Limburgse vlaai als zodanig vast te leggen en te certificeren, leg je ook de verbinding met Limburg vast." Daarmee maak je ook de positie van de Limburgse bakkers steviger, zegt hij. "Een groot compliment aan de bakkers die hier zes, zeven jaar aan gewerkt hebben."

Vlaai erkend

De Limburgse vlaai behoort nu tot dezelfde groep streekproducten zoals Serranoham, de balsamicoazijn uit Modena, Goudse kaas en het Geraardsbergse mattentaartje. Nu de vlaai erkend is, mogen alleen bakkers binnen Nederlands- en Belgisch-Limburg het onder de noemer 'Limburgse vlaai' verkopen.
Na de ondertekening werd de Limburgse vlaai feestelijk aangesneden. © L1
Daarnaast moet de vlaai aan een aantal voorwaarden voldoen. Een Limburgse vlaai moet gebakken zijn op Belgisch- of Nederlands-Limburgs grondgebied. De diameter is minimaal 10 cm en maximaal 30 cm en de bodem is gemaakt van gistdeeg en maximaal 1 centimeter dik. De vulling mag bijvoorbeeld bestaan uit pudding, fruit, griesmeelpap of rijst en moet eveneens als de toplaag meegebakken worden. Het toevoegen van slagroom naderhand mag niet. Ook mag de vlaai nooit worden ingevroren na het bakken. Een vlaaipunt moet uit de hand te eten zijn.
Bekijk de explainer over de erkenning van de Limburgse vlaai:
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!