Ondernemingsraad ziekenhuis MUMC mild over declaraties

De or van ziekenhuis MUMC+ is mild over de declaraties van het bestuur © ANP
De ondernemingsraad (or) van het Maastrichtse ziekenhuis maakt geen grote zaak van de torenhoge declaraties van de raad van bestuur in afgelopen periode. Dat blijkt uit een intern verslag.
Wel is vorige week afgesproken dat er een voorstel van de raad van bestuur komt over het omgaan met buitenlandse reizen in de toekomst.
”De unanieme conclusie van de ondernemingsraad is dat er geen enkele twijfel is over de integriteit van onze bestuurders”, zo schrijft de personeelsvertegenwoordiging na een gesprek met een lid van de raad van bestuur.

Hoge kosten

Aanleiding voor het overleg was een publicatie van De Limburger eind vorig jaar over de onkostendeclaraties van bestuursvoorzitter Helen Mertens en haar collega-bestuurders Geraline Leusink en Gabriël Zwart. In 2022 en het eerste halfjaar van 2023 maakten ze volgens de krant voor 156.843 euro buitenlandse reizen naar vooral de VS. De MUMC-bestuurders lieten zich voor 100.000 euro door privéchauffeurs naar congressen en vergaderingen rijden.

Privéchauffeurs

Ondanks verontwaardiging onder het personeel over de hoge bedragen, heeft de or met het inhuren van chauffeurs geen enkele moeite. “Dit is simpelweg de meest doelmatige manier van reizen. Er wordt doorgewerkt op de achterbank, waarbij privacy en veiligheid optimaal zijn geborgd. Het in dienst nemen van chauffeurs om daarmee hetzelfde niveau van flexibiliteit te bereiken, is aantoonbaar duurder”, schrijft Yves Frissen, voorzitter van de or.

Begripvol

De or zet wel vraagtekens bij buitenlandse reizen. Is het noodzakelijk dat meerdere leden van de raad van bestuur dezelfde reis maken? Let het bestuur bij het boeken op de soberheid die intern wordt uitgedragen? Begrijpt het bestuur wat publiciteit hierover doet met het imago van het MUMC als werkgever? Met name het businessclass vliegen bij intercontinentale vluchten, vindt de or niet uit te leggen omdat andere medewerkers die de oceaan over vliegen geen businessclass kunnen declareren.
Ondanks de kritische kanttekeningen is de or uiteindelijk vooral begripvol over de buitenlandse reizen, blijkt uit de mededeling aan het personeel. “De Ondernemingsraad is ervan overtuigd geraakt dat de meerwaarde overwegend voor de hand ligt en past bij het vervullen van hun rol als bestuurder.”

Transparantie

De discussie over de hoge declaraties is wel aanleiding om de regels nog eens tegen het licht te houden. “Er wordt met name gekeken naar de transparantie en het afleggen van rekenschap, bijvoorbeeld over de opbrengsten per reis”, zegt een woordvoerder van MUMC. Over enkele weken moet duidelijk zijn wat dit concreet betekent. De or kan over aanpassing van de regels straks advies uitbrengen.

Website

Sinds enkele jaren publiceert het ziekenhuis de declaraties van de raad van bestuur op de website van het ziekenhuis. Daar is te zien wat er wordt uitgegeven aan inhuur van chauffeurs, overnachtingen, vliegreizen en etentjes. Op de facturen is onleesbaar gemaakt wat de bestuursleden hebben gegeten of gedronken of waarheen de dienstreis ging.
Het MUMC heeft zijn interne regels voor buitenlandse reizen gekoppeld aan de cao voor rijksambtenaren. Volgens die regels mag er businessclass gevlogen worden als de reis langer dan zes uur duurt. Daardoor waren de tickets van de MUMC-bestuurders naar de Verenigde Staten duizenden euro’s duurder.

Vooraf op hoogte

De woordvoerder van het Maastrichtse academisch ziekenhuis zegt dat de raad van toezicht altijd vooraf op de hoogte is van buitenlandse reizen. De raad van toezicht is de werkgever van de raad van bestuur. Voorzitter van de toezichtsraad is Roger Dassen uit Kerkrade, in het dagelijks leven de financiële topman van chipbedrijf ASML. Een van de andere leden is Jan-Paul Rutten, directeur van de Gulpener bierbrouwerij (en opgeleid als chirurg).

Eigen boezem

Bestuursvoorzitter Helen Mertens refereerde in haar nieuwjaarstoespraak voor het personeel ook aan de declaratie-kwestie. "We hebben weliswaar gehandeld binnen de geldende regels en afspraken, maar begrijpen zeker de boodschap die wij als bestuurders hiermee krijgen. We snappen hoe de opeenstapeling na de covid-pandemie leidt tot verontwaardiging. Dat leggen wij niet naast ons neer en we steken de hand in eigen boezem."
Tweede Kamerlid René Claassen (PVV) heeft over het declaratiegedrag van de MUMC-bestuurders vragen gesteld aan de minister van Volksgezondheid. De minister heeft nog niet geantwoord.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!