Probleemjongeren in Horst: gemeente is het zat

Ook bij het ’t Gasthoês zijn vernielingen aangebracht © Omroep Horst aan de Maas
Een groep van zo'n 20 jongeren zorgt geregeld voor overlast in Horst aan de Maas. Voor de gemeente is de maat nu vol.
Intimidaties, vernielingen maar ook jongeren die messen op zak dragen. Het aantal incidenten kreeg volgens de gemeente de afgelopen maanden 'een structureel karakter'. Daarom heeft burgemeester Ryan Palmen een aantal plekken in Horst als veiligheidsgebied bestempeld.

Preventief fouilleren

De politie heeft daardoor meer bevoegdheden en mag bijvoorbeeld jongeren wegsturen of preventief fouilleren. Daarnaast heeft de burgemeester nog een aantal maatregelen achter de hand, zoals het instellen van een samenscholingsverbod. "Dat ligt in concept al klaar, maar we willen eerst dit proberen, omdat we ook een goed beeld hebben van de groep die structureel voor overlast zorgt. Het zijn er maximaal 20 die in wisselende samenstellingen in het centrum van Horst te vinden zijn", zegt Palmen.

Gasthoes

Een van de plekken waar jongeren de laatste tijd voor overlast zorgden, is 't Gasthoês in Horst. Een openbare plek, die zeven dagen per week voor iedereen is geopend. Ook de jeugd is welkom, maar niet als ze vernielingen aanrichten of bezoekers intimideren en bedreigen. Want dat is wel gebeurd en daarom is voor het bestuur de maat vol.

Sfeerkeepers

In samenspraak met de gemeente zijn er vanaf deze maand zogenaamde 'sfeerkeepers' actief. Dat zijn wat oudere jongeren, die de jeugd binnen in de gaten houdt. Marc Berghs is de drijvende kracht achter het project, dat eerder ook al op middelbare scholen in Roermond, Venlo en Eindhoven draaide. Volgens Berghs gaan de sfeerkeepers verder dan straatcoaches of beveiligers. "Wij proberen de jongeren perspectief te bieden, bijvoorbeeld door een opleiding of een baan te regelen. We wijzen ze dus niet alleen de deur, maar hebben ook contact met hun ouders."

Jongeren bereiken

Ook burgemeester Palmen hoopt niet alleen de jongeren te bereiken, maar ook hun ouders. Zo had hij deze week nog een gesprek met de ouders van een minderjarige jongen die hij een gebiedsverbod had gegeven. "Soms weten de ouders niet eens waar hun kinderen uithangen, dus een gesprekje kan nooit kwaad", aldus Palmen, die hoopt dat de maatregelen na 1 maart niet meer nodig zijn.
Jongeren op straat reageren niet verbaasd op de maatregelen van de gemeente. Volgens de jongeren die L1 sprak, gaat het inderdaad om een klein groepje dat op meerdere plekken in het centrum rondhangt, zoals bij een pizzeria en een hangplek aan de rand van het dorp. Een deel van de groep zit op het Dendron College in Horst. Ze kennen ook de verhalen dat ze soms messen dragen en 'stoer doen'. "Het is goed dat de politie nu preventief kan fouilleren, want waarom moeten ze een mes dragen?" zegt een van de jongeren.

Documentaire

Het toeval wil dat de problemen met jongeren nu het grootste lijken terwijl net de documentaire 'Gedraag Ow' draait in onder meer 't Gasthoês in Horst. Aanleiding voor die docu was de dodelijke steekpartij in Horst tijdens carnaval twee jaar geleden. Daarbij kwam de 21-jarige Guus Janssen om het leven. De dader is inmiddels veroordeeld, maar de vrienden van Guus hopen dat de documentaire bijdraagt aan het verminderen van zinloos geweld. Ze gingen ook al op scholen langs, maar de vraag is of er, gezien de incidenten van de laatste tijd, wel iets veranderd is.

Machteloos

Een van de jongeren uit de documentaire is Joep Derix. Hij wordt niet vrolijk van de recente berichten. "Je vraagt je dan of waar we het eigenlijk voor doen. Zeker als je hoort dat jongeren messen op zak hebben, dan sta je toch een beetje machteloos", zegt Derix.

Overlast meldingen

Hoewel de gemeente constateert dat er een structureel probleem is met een groep jongeren, laten politiecijfers iets anders zien. Uit cijfers blijkt dat het aantal overlastmeldingen in de gemeente Horst aan de Maas de laatste jaren juist daalt.

169 keer

Waar in 2021 nog 169 keer overlast door jeugd werd gemeld, was dat vorig jaar nog maar 134 keer. Tussen 2012 en 2020 was het juist weer stukken minder en schommelde het aantal meldingen jaarlijks steeds tussen de 60 en de 100. Burgemeester Palmen kent de cijfers ook en ziet ook wel in dat het drama van 2021 iets teweeg heeft gebracht. "Misschien heeft het nu ook meer de aandacht bij iedereen, ook bij de gemeente. Want Horst zal echt niet de enige gemeente zijn waar een klein groepje jongeren het verziekt voor anderen. Maar we zitten er nu wel bovenop."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!