'Jeugdige bouwers carnavalswagens hebben de toekomst'

Jeugdige carnavalbouwers in Sittard © L1 (Ruud van Broekhoven)
In een tijd waarin het steeds lastiger lijkt om jongeren te betrekken bij het bouwen van carnavalswagens, staat Jan Schaekens op de voorgrond als een ware ambassadeur voor de traditie.
Als toegewijd lid van de optochtcommissie in Sittard heeft Schaekens één missie: het behoud van wagenbouwen voor de jaarlijkse carnavalsoptocht. Want volgens hem hebben jeugdige carnavalsbouwers de toekomst.

Interactieve lessen

Schaekens gaat verder dan alleen het bouwproces; hij brengt zijn enthousiasme over op de jongere generatie door interactieve lessen te geven op scholen. Hier deelt hij niet alleen zijn kennis over carnaval, maar ook zijn liefde voor het ambacht van wagenbouwen. Als kers op de taart krijgen kinderen de kans om de magie van de grote optochthal te ervaren en zelf de handen uit de mouwen te steken. "Je moet het niet alleen zien, maar ook voelen en kunnen aanraken", aldus Schaekens.

Cruciale rol

Toch ondervindt Schaekens de nodige uitdaging om de jeugd daadwerkelijk naar de bouwhal te krijgen. Hij denkt dat dit deels komt door de ouders, die een cruciale rol spelen in het betrekken van hun kinderen bij het bouwproces. Het brengen en halen van de kinderen, maar ook het meehelpen in de hal en het meelopen in de optocht blijken niet voor iedereen vanzelfsprekend.

kinderachtig

Een lichtpuntje in deze strijd is te vinden bij gezinnen die zich wel inzetten voor het behoud van de traditie. Voor hen is een vrije zaterdag geen obstakel, maar eerder een kans om samen te bouwen. "Carnaval vier je niet alleen en bouwen doe je samen", benadrukt een van de betrokken gezinsleden.
Ook Evy Delissen, een enthousiaste bouwer, deelt haar perspectief: "Veel leeftijdsgenoten vinden het kinderachtig, maar dat is het helemaal niet. Het is juist leuk om te knutselen en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!