Kerststad Valkenburg bijna stilgelegd na terreurdreiging

Extra beveiligers tijdens Kerststad Valkenburg na terreurdreiging. © ANP
Kerststad Valkenburg is begin december vanwege een sterk vermoeden van terreurdreiging bijna stilgelegd. Volgens De Limburger hadden beveiligers een man uit Schotland in het vizier die op de kerstmarkt verdacht gedrag vertoonde.
Uit onderzoek via de NCTV bleek de man geen relatie met radicale netwerken te hebben.

Foto's

Beveiligers hielden de verdachte man staande in de Gemeentegrot onder de Cauberg. Hij zou nooduitgangen en elektrische bedrading hebben gefotografeerd. Ook leek het alsof de man aan het bellen was, omdat hij zijn telefoon tegen zijn oor hield, maar in de grotten is er geen bereik. De man wekte de indruk op verkenning te zijn.
Als de man daadwerkelijk radicale netwerken had gehad, was dat voor burgemeester Daan Prevoo aanleiding geweest om het evenement in zijn gemeente per direct te staken, zo zegt Prevoo tegen De Limburger.

Drones ingezet

De man uit Schotland verklaarde dat hij in Nederland vrienden zou bezoeken. Hij is niet aangehouden. Prevoo meldde het incident bij inlichtingen- en opsporingsdiensten als de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en justitie. Vervolgens is besloten om extra veiligheidsmaatregelen te nemen. Er werden drones ingezet om de mensenmassa van boven te monitoren en hielden onopvallende politiemedewerkers de veiligheid vanaf de grond in de gaten. Ook werden camerabeelden 24 uur per dag bekeken en toegangswegen extra beveiligd door betonnen blokkades.

Nationaal dreigingsniveau

Op 13 december werden ook de veiligheidsmaatregelen opgeschroefd naar aanleiding van het verhoogde dreigingsniveau in Nederland. Dit had te maken dat de NCTV het nationale dreigingsniveau had opgeschaald naar niveau 4.
Valkenburg trok eind december en begin januari ruim 600.000 bezoekers die verschillende kerstmarkten, de parade en het centrum bezochten.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!