Waarom er geen eeuwenoude recepten voor vlaai bestaan

Vlaai © L1 (Graatje Weber)
Opmerkelijk genoeg zijn er praktisch geen oude recepten bekend waarin staat beschreven hoe je een vlaai moet bakken. Archivaris Peer Boselie heeft 8000 recepten uit de afgelopen eeuwen verzameld, maar hij heeft geen enkel vlaairecept gevonden.
Limburgse vlaai is vanaf komende week een erkend Europees streekproduct. De vlaai hoort als geen ander bij het leven van Limburgers: met feestdagen, begrafenissen, verjaardagen staat er altijd vlaai op tafel. Vreemd genoeg is er nooit vastgelegd hoe die vlaaien gemaakt zouden moeten worden.

Traditie

Peer Boselie denkt wel te weten hoe dat kan: "Dit hoorde tot de familietraditie. Die worden doorverteld van moeder op dochter. Vlaai bakken was een basisprincipe waarover niets opgeschreven werd".

Schoonmoeder

Ook volkskundige Annie Schreuders-Derks kan dat beamen: "Ik heb vlaai bakken geleerd van mijn schoonmoeder die een echte Limburgse was. Tegenwoordig stikken we in de kookboeken, maar vroeger schreef men gewoon iets op een papiertje of het werd mondeling doorverteld."

Eeuwen oud

Peer Boselie weet ondanks het ontbreken van recepten dat vlaaien al eeuwen oud zijn. Ze staan al afgebeeld op schilderijen uit de 16e eeuw van Pieter Breughel. Dat geeft aan dat de vlaaien ook buiten Limburg bekend waren.

Bakkes

Dat vlaaien in Limburg zo algemeen gangbaar zijn geworden heeft volgens Boselie te maken met de aanwezigheid van bakhuizen (het bakkes) bij boerderijen. "Die waren op andere plaatsen minder dik gezaaid. Dit was een goede voedingsbodem. Bovendien heb je fruit nodig. Dus dat in Limburg vlaai werd gebakken is eigenlijk logisch."

Vlaai in de paraplu

Vooral tijdens een kermis werd in het verleden veel vlaai gegeten weet Annie Schreuders-Derks: "Twintig vlaaien in een huishouden was niet raar voor een kermis. Er werd ook vlaai uitgedeeld. Wie uitgenodigd werd voor de kermis kreeg vlaai mee naar huis in een schoenendoos of omgedraaide paraplu."
In L1 Cultuurcafé op L1 radio tussen 10:00 en 13:00 uur meer aandacht voor de geschiedenis van de vlaai.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!