Burgemeester Heerlen: 'We zijn op weg naar een narcostaat'

Stockfoto © iStock
Criminele organisaties zijn zo goed georganiseerd, dat we hard op weg zijn om een narcostaat te worden. Dat zegt burgemeester Roel Wever van Heerlen. Hij trekt maandag samen met andere burgemeesters naar Den Haag om het tekort aan politiemensen aan te kaarten.
Zeven van de acht burgemeesters van Parkstad en Vaals gaan dan naar een hoorzitting op het ministerie van Justitie en Veiligheid. Ze willen daar hun bezwaren tegen de herverdeling van de politiecapaciteit kracht bijzetten. Het is de laatste mogelijkheid om het Regionaal Beleidsplan Politie voor Limburg 2024-2027 (RBP) van tafel te krijgen. In dat plan wordt bepaald welke prioriteiten de politie de komende jaren stelt en hoe de politiecapaciteit over de gemeenten wordt verdeeld. Het RBP voorziet in een aanzienlijke verschuiving van politieagenten van Zuid naar Noord-Limburg en daar zijn de burgemeesters het niet mee eens.

Onzichtbaar

Volgens Roel Wever zijn er nu al te weinig rechercheurs. “We kunnen de taken op dit moment onmogelijk vervullen", zegt de burgemeester. "Agenten zijn volop bezig met dagelijkse uitrukdiensten. Wijkagenten kunnen daardoor maar één of twee dagen daadwerkelijk zichtbaar aanwezig zijn in de wijk. Bij elk bezoek aan een wijk vragen ze mij de drugsoverlast tegen te gaan”, aldus Wever.
De burgemeesters komen in Den Haag tegenover hun collega-burgemeester Wim Hillenaar van Maastricht te staan. Hij moet als regioburgemeester op de hoorzitting het Regionaal Beleidsplan Politie voor Limburg 2024-2027 verdedigen. Hillenaar zegt dat ze bij het opstellen van het plan niet over één nacht ijs zijn gegaan. “Ik snap dat het pijn doet dat je moet inleveren, maar we moeten naar een eerlijkere verdeling", zegt Hillenaar. "Het is het verdelen van de schaarste, maar dat is ook solidariteit. Zonder een eerlijke verdeling bestaat er een kans dat Venlo een narcostad wordt.”

Grotere koek

Hillenaar is het roerend eens met de andere burgemeester dat de koek groter moet. “Het moet eerlijker, slimmer en lokaler." Volgens Roel Wever duurt het te lang en gaat het te traag. “De criminelen gaan het winnen van ons”, zegt hij.
De hoorzitting van maandag volgt op het bezwaar dat de Parkstadgemeenten en Vaals hebben aangetekend tegen het RBP. Het is een unieke bestuurlijke en juridische strijd tussen deze gemeenten en het Rijk.

Overbelast

Burgemeester Wever stelt dat de herverdeling geen rekening houdt met regionale factoren. Een argument dat recent is bevestigd in een onderzoek van Bob Hogenboom, professor Forensic Business Studies. Zijn onderzoek toonde aan dat de politie in Limburg overbelast en overvraagd is.

Gemeentelijk politiekorps

Om de politie te ontlasten heeft Wever heeft in Heerlen al een aantal maatregelen genomen. Zo worden er bijvoorbeeld extra boa’s ingezet, is er buurtbemiddeling en zitten mensen van de gemeente aan tafel bij families met crimineel gedrag om te praten over de situatie. “Maar zonder politie kunnen we onvoldoende”, zegt de burgemeester
Al jaren lobbyt Wever in Den Haag voor een oplossing. In juli stuurde hij een lijst met voorstellen om de verminderde politiecapaciteit aan te pakken naar het ministerie van Veiligheid en Justitie. Hij stelde voor om agenten uit Duitsland en België in te zetten, een veiligheidscentrum op te richten, boa’s als toezichthouder op straat in te zetten en boa’s en wapenstok te geven. Tot op heden heeft het ministerie niet gereageerd op de suggesties, zegt Wever.
Hillenaar ziet dat het Limburgse probleem ook nationaal speelt. “De tien regioburgemeesters herverdelen de schaarste. Hoewel de problemen voor het hele land gelden voelen we het hier harder. Daarom moeten we heel luid roepen.”
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!