Politie maakt zich zorgen over sluiting PAAZ in Laurentius

Afbeelding ter illustratie. © iStock
De politie maakt zich zorgen over een aantal ontwikkelingen in de zorg, waaronder de sluiting van de psychiatrische afdeling (PAAZ) in het Laurentius Ziekenhuis in Roermond. "We zien dit met lede ogen aan."
Daardoor komt de problematiek die bijvoorbeeld door verwarde mensen ontstaat, steeds meer op het bordje van de politie terecht. En daar hebben agenten geen tijd voor.

Meldingen van overlast

De laatste jaren is de politie steeds meer tijd kwijt aan meldingen van overlast door verwarde personen. Vorig jaar werd de hulp van de politie 7.534 keer ingeroepen. "Dit legt flink beslag op de capaciteit van de eenheid Limburg die toch al flink onder druk staat", stelt politiewoordvoerster Diana van Lieshout.

Sluiting PAAZ

Het Laurentius Ziekenhuis heeft besloten de Psychiatrische Afdeling Algemeen Ziekenhuis (PAAZ) in Roermond op uiterlijk 1 mei te sluiten. Het gaat om de polikliniek en de opname-afdeling psychiatrie. De Roermondse afdeling is met 18 bedden beperkt. Hierdoor "is het als instelling kwetsbaar voor doorontwikkeling en het up-to-date blijven met behandelmethoden", aldus het ziekenhuis.

Bereikbaar

De politie maakt zich zorgen over de gevolgen. De organisatie ziet het liefst dat er in de provincie een regionale voorziening komt waar burgers 24 uur per dag geholpen kunnen worden, ook in het weekend. "Het gebeurt meer dan eens dat we bij een melding van een verward persoon lang moeten wachten tot de juiste hulp beschikbaar is", vertelt Van Lieshout. Dat is niet wenselijk, voor patiënt en voor de agenten.

Samen aanpakken

"In het algemeen geldt dat daar waar vroeg hulp wordt geboden, dit meestal werkt." Op die locatie zouden ook na 17:00 uur professionals bereikbaar moeten zijn om de hulpbehoevende burger naar de juiste plek te begeleiden. "Dan kunnen we zulke gebeurtenissen goed overdragen en eerder terug naar onze kerntaken", legt ze uit. "We moeten er met z'n allen de schouders onder zetten."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!