OM onderzoekt omstreden gronddeal met provinciale rol

De akkerbouw in Californië zou volgens plan plaats moeten maken voor glastuinbouw © iStock
Het Openbaar Ministerie (OM) doet onderzoek naar de omstreden gronddeal, bekend als de Californië-affaire. De provincie Limburg is daarbij betrokken als indirect aandeelhouder van het bedrijf waar het om gaat, grondexploitatiemaatschappij Californië.
Gedeputeerde Stephan Satijn (financiën, VVD) laat in een brief aan Provinciale Staten weten 'alle relevante informatie' te hebben gedeeld met justitie. "Het OM is aan zet."

Juridische stappen

Satijn zegt dat de provincie Limburg, samen met de andere aandeelhouders, zelf ook overweegt juridische stappen te zetten om financiële schade te verhalen. De provincie wil echter eerst het volledige onderzoeksrapport over de gronddeal inzien dat vorig jaar in opdracht van Californië BV is gemaakt. Volgens de gedeputeerde heeft de provincie in november alleen de hoofdlijnen daarvan gekregen. Het rapport werd niet openbaar gemaakt, omdat er vertrouwelijke bedrijfsinformatie in zou staan.

'Belangenverstrengeling'

De provincie Limburg is indirect, via twee ontwikkelingsmaatschappijen, aandeelhouder van Californië BV. Dat exploiteert de grond van een glastuinbouwgebied in de buurt van Venlo. Toen Californië financiële problemen kreeg en een faillissement dreigde, werden in 2019 en 2020 enkele stukken grond van het gebied verkocht aan de toenmalige directeur van het bedrijf. Hij gebruikte de grond vervolgens niet voor tuinbouw, maar legde er zonnepanelen op aan.
De gronddeal is omstreden, omdat sprake zou zijn geweest van belangenverstrengeling. De directeur zou met zijn voorkennis financieel voordeel hebben gehad.

Opheldering

De krant De Limburger wist inzage te krijgen in het volledige onderzoeksrapport en publiceerde daar vorige week over. Volgens de krant heeft het provinciebestuur de Staten 'op een zijspoor' gezet, door te accepteren dat het onderzoek niet openbaar zou worden gemaakt. Meerdere partijen in de Staten vroegen het provinciebestuur om opheldering.
Donderdagavond gaf Satijn per brief een toelichting. "De inzet van ons college is en blijft om de onderste steen boven te krijgen over de grondtransacties en de rollen die alle betrokkenen, inclusief de provincie Limburg, daarin vervuld hebben."

Californië-affaire
De zaak over de beruchte gronddeal begint in november 2022. Toen kwam na onderzoek van NRC aan het licht dat Lodewijk Burghout, directeur van Californië B.V. zo'n 29 hectare grond had gekocht voor een vriendenprijs. Het ontwikkelbedrijf had snel geld nodig en was genoodzaakt kavels te verkopen. Met die voorkennis meldde Burghout zich voor de koop van twee lappen grond. De directeur kocht die kavels voor nog geen 9 euro per vierkante meter; een vriendenprijs aangezien 30 euro per vierkante meter een meer gangbare prijs is. Een deal die teruggaat naar 2018.

Burghout werd in 2020 op staande voet ontslagen. Hij gaf bij het aangaan van de deal aan dat de kavels werden gebruikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Later bleek dat glastuinbouw ook nog tot de opties behoorde.

Om de onderste steen boven te krijgen werd er een extern onderzoek ingesteld naar de gang van zaken rondom de deal. Het rapport vo

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!