Woonboten hebben over paar dagen weer drinkwater

De woonbooteigenaren hebben vanaf volgende week weer stromend (drink)water. © L1 (Maurice de Heus)
De woonboten langs de Stuwweg in Maastricht, waar onlangs een overlaatdam deels brak, hebben waarschijnlijk vanaf maandag weer drinkwater.
Dat laat Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) donderdagmiddag weten. Het bedrijf is deze dag begonnen met het aanleggen van een tijdelijke hoofdleiding. Vorige week werd een kapotte hoofdleiding ontdekt, die over de bodem loopt en moeilijk te repareren bleek.

Drinkwater

Volgens een woordvoerder moet er vanaf maandag weer (drink)water uit de kraan van de woonboten komen. Er worden dan wel nog enkele tests gedaan om te controleren of het water ook daadwerkelijk drinkbaar is. De controle hiervan duurt enkele dagen, en daarom krijgen woonbooteigenaren van WML flessen drinkwater. Het water uit de kraan kan ondertussen wel gebruikt worden voor huishoudelijk gebruik: "Om te douchen, baden of afwassen, schoonmaken en doorspoelen van toilet", aldus WML. Mits gekookt, kan het kraanwater ook als drinkwater worden gebruikt.
Als de watermonsters bacteriologisch zijn goedgekeurd, is het water weer geschikt voor directe consumptie. In de tussentijd kunnen de woonbooteigenaren het water uit de kraan ook koken voordat het gebruikt wordt.

Eigenaren naar huis?

Of er volgende week meer woonbooteigenaren zullen terugkeren naar hun huis, is nog niet bekend. De gemeente Maastricht gaat in gesprek met de bewoners over het precieze moment van terugkeer. Hoewel sommige eigenaren al terug mochten, deden ze dat niet. Dat kwam door een breuk in een hoofdwaterleiding waardoor er geen (drink)water meer uit de kranen kwam.
Naast de tijdelijke hoofdleiding - die volgende week dus gereed moet zijn - werkt WML ook aan permanente oplossing. "Er wordt een nieuwe hoofdleiding onder dit specifieke gedeelte van het zijkanaal van de Maas gelegd via een gestuurde boring. Wanneer deze werkzaamheden kunnen starten, wordt in de komende periode duidelijk. Totdat deze nieuwe hoofdleiding gereed is, worden de woonboten via de tijdelijke hoofdleiding voorzien van drinkwater", aldus het bedrijf.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!