Tweede nooddam: takkenbossen knopen tot wiepenroosters

Takkenbossen knopen tot wiepenroosters voor tweede nooddam Maastricht. © Jean-Pierre Geusens
Rijkswaterstaat is sinds maandag hard aan het werk aan de tweede nooddam bij Bosscherveld in Maastricht. Donderdag werd er gewerkt aan de basis van de dam, waarbij mensen takkenbossen aan elkaar knopen tot zogeheten wiepenroosters.
Dit schrijft Rijkswaterstaat in een update.

Wilgentakken

"De wilgentakken komen in bundels van 12 meter lang aan. We staan ze met een man of tien aan elkaar te knopen tot wiepenroosters. We leggen de roosters op het doek en binden ze eraan vast. Met vier of vijf kranen trekken we de pakketten het water op en leggen ze op de plek waar ze naar de bodem moeten zinken", aldus Roel van Oudheusden, projectleider bij aannemer Mourik, die meewerkt aan de nooddam.
Begin januari beschadigde de overlaatdam als gevolg van het hoge water. Woonbootbewoners moesten toen hun woonboten langs de Stuwdam in Maastricht verlaten. Vervolgens schoot in de nacht van woensdag 3 op donderdag 4 januari een woonboot los en dreef af tegen de brug, waardoor deze op instorten stond.

Bodem

Volgens Rijkswaterstaat zet je wiepenroosters in wanneer je niet de tijd hebt om precies te kijken hoe de bodem eruit ziet. "Wat je wel vrij zeker kan weten is dat de bodem niet helemaal vlak is. Als je daar een wiepenrooster met stenen op legt, weet je dat je een stevige basis hebt om een nooddam op te bouwen", vertelt Krijn Drijvers, projectleider bij Rijkswaterstaat. "We weten dat dit werkt. Dat hebben we pas nog gezien bij stuw Roermond."
Het plaatsen van de tweede nooddam is niet alleen veel werk, maar ook spannend. "We doen dit in stromend water, vlak naast de brug. Maar het mag ook weer niet te dichtbij, want als we de stenen in het water storten, geeft dat trillingen", aldus Drijvers. "Het is een mooie combinatie van technisch vernuft en beproefd ambacht. Maar we zijn er nog niet. Als het werk aan de tweede tijdelijke nooddam klaar is, beginnen we aan het herstel van de overlaatdam en de brug Stuwweg. Nog genoeg uitdagingen te gaan."
In totaal duurt het ongeveer twee weken om de tweede nooddam te maken. Maandag werd er gestart.

Woonbootbewoners

Vrijdag mochten tien woonbootbewoners wel terug naar hun woningen, maar zaterdag bleek dat er geen stromend water is. De hoofdleiding die over de bodem loopt, bleek kapot te zijn. De bewoners hebben volgens een woordvoerder van de gemeente er toen voor gekozen voorlopig elders te verblijven.
WML laat weten weten dat in de loop van volgende week er weer beschikking moet zijn over water uit de kraan. "Dit water kan direct gebruikt worden voor douchen, baden en huishoudelijk gebruik zoals afwassen, schoonmaken en doorspoelen van toilet. Na de aansluiting neemt WML drinkwatermonsters ter controle. Als deze monsters bacteriologisch zijn goedgekeurd, is het water ook voor consumptie geschikt. Deze controle duurt een paar dagen", laat een woordvoerder van WML weten.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!