Gestopte wethouder: 'Werk wordt vaak onderschat'

Robert ten Kate was negen maanden wethouder in Nederweert © Nederweert24/Gemeente Nederweert
Hij werd zonder enige ambtelijke ervaring aangesteld als wethouder in de gemeente Nederweert. In maart 2023 hield Robert ten Kate het, na amper een jaar, voor gezien. "Ik ben blij dat ik op tijd de juiste keuze heb gemaakt."
Ten Kate blikt terug op zijn periode als wethouder, nadat donderdag bekend werd dat een recordaantal wethouders vorig jaar het werk neer heeft gelegd in Nederland .

Plek zes

Robert ten Kate was pas een aantal maanden politiek actief toen Nederland in maart 2022 naar de stembus ging voor de gemeenteraadsverkiezingen. Inwoners van de gemeente Nederweert vonden hem terug op plek zes bij het CDA.
Voor Ten Kate verliepen de verkiezingen in eerste instantie teleurstellend. Het CDA kreeg in Nederweert zes zetels en omdat iemand onder hem op de lijst op voorkeursstemmen werd verkozen voor de gemeenteraad, was het hij de eerste die achter het net viste.

College

Het CDA werd in de gemeente de grootste en nam de leiding tijdens de formatiegesprekken. Vast stond dus dat de partij een wethouder mocht aanleveren voor het college van burgemeester en wethouders. Ten Kate: "Ik kreeg de vraag of ik dat wilde worden." Wethouder dus. En zo kon hij zijn baan als communicatieadviseur bij LTO Nederland vaarwel zeggen. "Daar had ik totaal niet op gerekend."

Plichtsgevoel

"Vanaf het moment dat het gevraagd werd, had ik niet heel lang de tijd om na te denken. Natuurlijk ben ik rond gaan vragen en overal spraken mensen hun vertrouwen in me uit. Omdat ik een bepaald plichtsgevoel heb, heb ik toen volmondig ja gezegd tegen het avontuur", blikt hij terug op die periode.

Geen ervaring

Voor Ten Kate was het vanaf moment één wennen op het pluche in Nederweert. "Ik had geen enkele ervaring. Niet op bestuurlijk gebied, niet als leidinggevende en al helemaal niet binnen een overheidsorganisatie", vertelt hij. "Als je daar niet over beschikt, ben je overgeleverd en moet je vertrouwen op genoeg goede mensen om je heen. Die had ik ook niet."

Overpeinzing

Uiteindelijk besloot Ten Kate na lang nadenken zijn baan als wethouder neer te leggen. "Ik had niet de benodigde ervaring. In feite kan iedereen wethouder worden, maar er komen werkzaamheden bij kijken die zwaarder zijn dan je vooraf verwacht", blikt hij terug. "Je moet beleidsvoorstellen beoordelen waar je uiteindelijk 'ja' of 'nee' op moet zeggen. Het doorgronden van zo'n voorstel is stiekem veel moeilijker dan mensen denken. Dat gold, mede door een gebrek aan ervaring, ook voor mij."

Eigen keuze

Uiteindelijk kijkt Ten Kate zonder spijt terug op zijn periode als wethouder. "Het vertrouwen was er vanuit de gehele gemeenteraad, daar heb ik me geen moment zorgen over gemaakt. Maar op een gegeven moment vroeg ik me af of ik de situatie wel onder controle had. Dat was niet het geval. Dan draag ik de werkzaamheden liever op tijd over aan iemand anders, dan dat ik na grote fouten gedwongen moet vertrekken", aldus Ten Kate. "Daarnaast wilde ik voorkomen dat ik er mentaal of fysiek aan onderdoor zou gaan. Dat is gelukkig niet gebeurd."

Belang

Door zijn eigen ervaringen vindt Ten Kate het belangrijk dat er openlijk over dit onderwerp gesproken kan worden. "Zeker voor wethouders of aspirant-wethouders. Ik ben er van overtuigd dat wordt onderschat hoe pittig dit vak is. Zelfs mensen die echt politiek onderlegd zijn, onderschatten het werk wel eens. Dat zie je ook wel aan de cijfers."

Politieke toekomst

Over twee jaar mag Nederland weer naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Of er weer een vakje voor de naam van Robert ten Kate ingevuld kan worden, is nog maar de vraag. "Ik zal het overwegen, maar wel met een heleboel kanttekeningen. Het wethouderschap heeft mijn kijk op de wereld en de politiek wel degelijk veranderd. Ik moet me er zelf goed bij voelen en het gevoel hebben dat ik tot mijn recht kan komen."
Sinds zijn vertrek als wethouder heeft hij in ieder geval niet stilgezeten. "Tot voor kort was ik campagnestrateeg voor het CDA bij de landelijke verkiezingen. Nu zit ik midden in een sollicitatieprocedure. Zo lang ik maar maatschappelijk actief kan blijven. Dat vind ik heel belangrijk."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!