Geen extra drukte in ziekenhuizen door sneeuw en gladheid

Besneeuwde wegen in Maastricht. © Jean-Pierre Geusens
Ondanks de sneeuw en gladheid is het op de spoedeisende hulp van de Limburgse ziekenhuizen niet drukker dan normaal. "Waarschijnlijk zijn mensen beter voorbereid, omdat het slechte weer verwacht was."
De flinke sneeuwval zorgde woensdag wel voor chaos op de weg, maar donderdag lijken de Limburgers zich al aangepast te hebben aan het winterse landschap.

Moeilijker bereikbaar

In het Maastricht UMC+ was het niet drukker dan normaal. Al houden ze er daar ook rekening mee dat mensen pas donderdag in de loop van de middag een bezoek aan het ziekenhuis brengen, juist omdat het vanwege het weer wat moeilijker was om bij het ziekenhuis te komen. "Het kan zijn dat ze het daarom na een val even hebben aangekeken", zegt een woordvoerster.
Ook in het Laurentius Ziekenhuis in Roermond en het VieCuri Medisch Centrum in Venlo kwamen geen patiënten binnen op de Spoedeisende Hulp (SEH) die gewond waren geraakt door de sneeuwval. "Dit is een groot verschil met afgelopen vrijdag. Toen hadden we topdrukte vanwege gladheid door ijzel. Dat is echt verraderlijker", zegt een woordvoerster van het VieCuri. "Bovendien is hier in het noorden veel minder sneeuw gevallen."

Botbreuken

Op de SEH van het Sint Jans Gasthuis in Weert werden vijf patiënten binnengebracht na een valpartij door de gladheid. Het ging vooral om botbreuken in de pols, heup of enkel en een hersenschudding. De patiënten waren allemaal 47 jaar of ouder.

Minder ongelukken

Daar waar woensdag een chaos op de wegen ontstond, bleef het donderdag relatief rustig, zag de politie. Het aantal verkeersongevallen op de besneeuwde wegen is tot nu toe niet hoger dan op een gemiddelde dag. De meeste ongevallen die gebeurden, leken volgens een politiewoordvoerster bovendien niets met de gladheid te maken te hebben.
"Woensdag werden mensen verrast door de plotselinge gladheid, dan gebeuren er veel ongelukken. Donderdag staan mensen op en als ze door het raam kijken, zien ze dat de wegen glad en besneeuwd zijn. Daarop stemmen ze zich af, en gebeuren er minder ongelukken", aldus de woordvoerster. "Wel waren er opvallend veel pechgevallen."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!