ProRail plaatst flitscamera's bij overwegen in Echt-Susteren

De camera’s komen bij de overwegen aan de Stationsstraat in Susteren en Peyerstraat in Echt. © iStock
Om te voorkomen dat weggebruikers bij een spoorwegovergang nog net oversteken als het rode licht al knippert en slagbomen naar beneden gaan, wil ProRail flitscamera's plaatsen. Ook in Limburg komen er twee camera's, bij spoorwegovergangen in Echt-Susteren.
Deze flitspalen werden in 2021 al aangekondigd.

Automatisch

De speciaal hiervoor ontwikkelde camera detecteert automatisch of een weggebruiker met kenteken een overtreding begaat bij de overgang. Daarna beoordeelt een buitengewoon opsporingsambtenaar de situatie nog en wordt er zo nodig een boete gestuurd naar het adres gekoppeld aan het kenteken.
De camera’s in Limburg komen bij de overweg aan de Stationsstraat in Susteren en de overweg aan de Peyerstraat in Echt. Het installeren gebeurt naar alle waarschijnlijkheid dit jaar volgens een woordvoerder van ProRail.

Boetes

Voor automobilisten, motorrijders en vrachtwagens is het boetebedrag maximaal 280 euro. Brom- en snorfietsen kunnen bij overtreding rekenen op een sanctie van 190 euro. Maar het schrijven van boetes is niet het doel volgens Harro Homan, regiodirecteur bij ProRail: "Het negeren van de spoorweginstallatie leidt tot levensgevaarlijke situaties. We weten dat flitscamera’s dan werken: bij een eerdere proef in Hilversum is na een half jaar het aantal overtredingen met 50 procent afgenomen. Daar doen we het voor. De camera’s zorgen ervoor dat mensen hun gedrag veranderen. Zo wordt het spoor en de weg veiliger."
Ook laat hij weten dat, hoewel fietsers en wandelaars niet met dit systeem beboet kunnen worden, ProRail wel "zichtbaar en onzichtbaar blijft surveilleren met boa's" om ook op hen te letten.

40 plekken

ProRail wil de camera‘s nu op zo'n veertig plekken installeren. Ze zijn met ongeveer twintig gemeenten in gesprek en stelt de te plaatsen camera's af op de specifieke situatie van de overgang in die gemeente.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!