Teruglezen: sneeuw in Limburg, het blijft glad

De weg wordt sneeuwvrij gemaakt. © L1
In de gehele provincie geldt nog altijd code geel vanwege de gladheid. Door de sneeuw die woensdag is gevallen kunnen weggebruikers donderdag en vrijdag nog steeds problemen ervaren.
Het liveblog is gesloten. Alle berichten zijn hieronder terug te lezen:

21:10 uur - Het blijft koud en daardoor blijft het ook vrijdag glad

In het zuiden van de provincie ligt nog 10 tot 20 cm sneeuw. Op de Vaalserberg ligt meer sneeuw: 26 tot 28 cm. Omdat het in de nacht van donderdag op vrijdag nog licht gaat vriezen blijft het glad. Dit meldt Meteo Limburg. Vrijdag overdag wordt het vrij zonnig met enkele wolkenvelden. Wel blijft de temperatuur tussen 0 en 3 graden (3 graden in het noorden van de provincie). Zaterdag blijft het nog koud, maar zondag wordt het al iets warmer. Volgende week kunnen we hogere temperaturen verwachten.

19:41 uur - Ook vrijdag geen gft-afval opgehaald in Maastricht

Vrijdag haalt de gemeente Maastricht geen groente-, fruit- en tuinafval en etensresten (gft+e) op. Dat komt door de sneeuw, waardoor er onveilige situaties op de weg kunnen ontstaan. In Meerssen wordt er vrijdag geen plastic, metaal en drinkverpakkingen-afval (pmd) opgehaald.

18:52 uur - Snowboarden in Geleen

Er werd niet alleen geskied in Limburg, in Geleen werd er donderdag ook gesnowboard. Jesse Augustinus, professioneel freestyle snowboarder, kon door de sneeuw even in zijn eigen provincie aan de bak.

18:40 uur - Winterweer bij GaiaZOO in Kerkrade

Je zou denken dat het winterweer niet voor ieder dier heel prettig is, maar er zijn zeker wel een aantal dieren die zich erg goed voelen bij dit winterse weer. Zoals de veelvraat. "Deze dieren zijn er echt opgebouwd om tegen dit soort temperaturen te kunnen, dus die ervaren de kou niet zoals wij dat doen", vertelt Emilie Prins, curator GaiaZOO. Maar er zijn ook dieren die naar binnen zijn gebracht, zoals de giraffen.

18:30 uur - KNMI waarschuwt nog steeds voor gladheid door bevriezing

Het KNMI waarschuwt ook donderdag weer voor gladheid, door sneeuwbuien en bevriezing kan het in het hele land glad worden. Het weerinstituut heeft specifiek voor de provincies Limburg, Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Groningen en Friesland en de Waddeneilanden de zogeheten code geel afgekondigd.
De weerswaarschuwing zoals die nu is afgegeven geldt tot vrijdag rond het middaguur.

16:04 uur - Wedstrijd VVV afgelast

De wedstrijd tussen VVV-Venlo en ADO Den Haag gaat vrijdagavond om 20:00 uur niet door. Het veld in Stadion de Koel in Venlo is onbespeelbaar. Het veld is niet alleen bedekt met sneeuw, maar ook met een harde laag ijs. Wanneer het duel wordt ingehaald, is nog niet bekend.
Het veld in stadion de Koel is dekt met een laag sneeuw en ijs. © VVV-Venlo Media

15:18 uur - 961 ton zout gestrooid

In Limburg is sinds zondag 14 januari tot donderdagochtend al 961 ton zout gestrooid. De sneeuwschuivers hebben door de hele provincie 30.145 kilometer afgelegd. Er is een oppervlakte van 100 vierkante kilometer bedekt met een laagje zout.

15:11 uur - Geen drukte op spoedeisende hulp in Limburgse ziekenhuizen

Uit een rondje van L1 langs de Limburgse ziekenhuizen bleek dat er geen extra drukte was op de spoedeisende hulp door de sneeuw en gladheid. Mensen bleken beter voorbereid omdat de sneeuw werd verwacht.

14:39 uur - Berberaapjes in Gaia Zoo

De Berberaapjes in Gaia Zoo zoeken een plekje tegen de glaswand op zodat ze niet met hun pootjes in de sneeuw hoeven te zitten.

14:21 uur - Veld sneeuwvrij maken

Het kunstgrasveld in Stadion de Geusselt in Maastricht is donderdagmiddag sneeuwvrij gemaakt met drie sneeuwschuivers. MVV speelt vrijdagavond om 20:00 uur een thuiswedstrijd tegen Jong FC Utrecht. Het is onzeker of de wedstrijd door kan gaan. Het veld wordt vrijdag gekeurd door de KNVB, daarna volgt de beslissing.
Het veld in stadion de Geusselt in Maastricht wordt sneeuwvrij gemaakt. © Track'88

14:10 uur - Markt Maastricht sneeuwvrij voor weekmarkt

Een sneeuwschuiver maakt de Markt in Maastricht sneeuwvrij zodat de weekmarkt op vrijdagochtend in de provinciehoofdstad veilig door kan gaan.
Een sneeuwschuiver maakt de Markt in Maastricht sneeuwvrij. © Track'88

13:36 uur - Sleeën, sneeuwpoppen, snowboarden en andere sneeuwpret

Het laagje sneeuw zorgt natuurlijk niet alleen voor overlast. Sneeuw betekent voor veel mensen ook sleeën, sneeuwpoppen maken, sneeuwballengevechten of ander vertier. Kijk hieronder naar een compilatie:

13:11 uur - Update openbaar vervoer

Het openbaar vervoer komt weer langzaam op gang. Vrijwel alle bussen en treinen in Zuid- en Midden-Limburg rijden weer. Alleen de bussen naar Duitsland niet, die zijn tot aan het eind van de middag geschrapt. Ook rijden er door diverse storingen geen treinen tussen Sittard en Roermond.

12:14 uur - Snowboarden in Geleen

Geen alledaags tafereel. Doorgaans zie je dit soort stunts alleen in de Alpen, maar zeker niet in Geleen. Red Bull-snowboarder Jesse Augustinus uit Brunssum haalt kunsten uit in de Limburgse sneeuw.

11:48 uur: Hevige sneeuw in het zuiden: waarom is het geen code oranje?

Slecht tot niet begaanbare wegen, ongevallen en fikse files: waarom heeft het KNMI geen code oranje afgekondigd?

11:36 uur: Glibberen en glijden op de weg

Op sommige plekken in Limburg is het nog verraderlijk glad. In Maastricht ging het vanochtend mis. Door de gladheid is op op de Toustruwe een auto langs de weg gekomen. De bestuurder kwam met de schrik vrij, maar hij kreeg de auto niet meer op de weg.
De auto is van de weg gegleden. © Track '88

11:00 uur: Drukke dag voor sneeuwschuivers

Zo lang er nog sneeuw ligt, is het een drukke dag voor sneeuwschuivers. Omdat de sneeuw kan aanvriezen, kan het daardoor extra glad worden. De sneeuwschuivers proberen het asfalt dus sneeuwvrij te maken. Zo ook in het Heuvelland.
De weg wordt sneeuwvrij gemaakt. © L1

10:40 uur: Sneeuwpret op basisschool Kerkrade

Bij basisschool de Diabolo in Kerkrade passen ze het programma aan. Zo staan de gymlessen in het teken van sleeën, iglo's bouwen en heel veel sneeuwpret beleven.
Sneeuwpret op basisschool de Diabolo in Kerkrade. © Folkert Niessen

09:30 uur: Sneeuwschuiver op MAA

Om er zeker van te zijn dat vluchten op Maastricht Aachen Airport goed kunnen landen en vertrekken worden daar de landingsbanen sneeuwvrij gemaakt.
Een sneeuwschuiver maakt een landingsbaan van MAA sneeuwvrij. © L1

08:45 uur: Scholen gaan later open

Op verschillende scholen in Limburg geldt donderdag een ander rooster. Zo gaan de middelbare scholen in de Parkstad een uurtje later open en geeft het Vista College in Heerlen alle lessen online. Ook net over de grens in België blijven verschillende scholen wat langer dicht. Zo houden de scholen in Maaseik en Maasmechelen hun deuren gesloten donderdag.

08:00 uur: Auto glijdt op tegenliggers

Een automobilist is donderdagochtend in Roermond gewond geraakt toen zijn auto uit de bocht gleed en tegen tegenliggers botste. De auto vloog uit de bocht en kwam op de rijstrook voor het tegemoetkomend verkeer terecht. Daar botste de auto volgens een correspondent ter plaatse tegen een vrachtwagen en een andere personenauto.

06:30 uur: Code geel door gladheid op wegen

Ook voor donderdag blijft code geel van kracht. Door de gevallen sneeuw is er in de hele provincie kans op een glad wegdek. Het KNMI geeft tot zeker 12:00 uur donderdagmiddag code geel af voor onze provincie.
Ook voor de komende nacht geldt opnieuw een waarschuwing. Vanaf middernacht kan er volgens het KNMI weer sneeuw gaan vallen. Daarom geldt er vanaf middernacht tot vrijdag 12:00 uur wederom code geel voor gladheid door sneeuwbuien.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!