Venlose gemeenteraad: cultuuromslag nodig in mannenbolwerk

Stadhuis Venlo © iStock
De Venlose gemeenteraad is een plek van gezelligheid en vriendelijkheid voor de een. En een plek van grappen ten koste van anderen, haantjesgedrag en gevoel van onveiligheid voor de ander. Een cultuuromslag is nodig, vindt een meerderheid van de raadsleden.
Dat schrijft Omroep Venlo donderdag.

Aangenaam

Het staat te lezen in een rapport van het collectief Aangenaam dat gesprekken voerde met 31 van de 39 raadsleden. Die gesprekken vonden plaats in een informele sfeer. Maar een groot deel van de raadsleden kwam dus niet opdagen met als reden tijdsgebrek. "Dat is een te grote groep om keiharde cijfers en conclusies te trekken. Maar er zijn dus wel signalen afgegeven waar je wel iets mee kunt", zegt Nina Bellen van Aangenaam.

Etterende onderlaag

Het is volgens Bellens collega Nanet Hazenbosch te kort door de bocht om te spreken van een verziekte sfeer in de raad. "We spraken met raadsleden die hard werken met liefde voor de stad. Maar onder de oppervlakte van die gezellige raad met raadsleden die na afloop van de vergadering een biertje met elkaar drinken, zit dus ook een etterende onderlaag. Een raad met haantjesgedrag waar een kleine groep de norm bepaalt. Waar oude regels gelden die niet veranderen. En het gevoel bij raadsleden dat ze nergens terecht kunnen met hun signalen en verbeterpunten."

Onvrede over vrouwenapp

In het rapport staat te lezen dat een raadslid zich onveilig voelt in de raad. Zeker bij de collega die op social media vaak vrouwonvriendelijke teksten plaatst. Ze let er met haar fractie goed op dat ze nooit met deze persoon alleen loopt of alleen met met hem in een ruimte staat. Raadsleden geven aan dat de gevestigde orde binnen de raad de omgangsnormen bepalen. En die gevestigde orde zit ook in het overlegorgaan presidium dat de raadsagenda bepaalt en dat door raadsleden wordt gezien als te machtig en weinig transparant. Het feit dat de vrouwelijke raadsleden een eigen whatsapp-groep hebben vinden sommige raadsleden niet kunnen. De media zouden alleen maar aandacht hebben voor negatieve zaken en de raadsleden ervaren op dit moment te weinig respect voor hun werk.

Functioneren burgemeester

Ook klinkt er brede kritiek op het functioneren van burgemeester Antoin Scholten als onafhankelijk voorzitter van de gemeenteraad. Van hem verwachten raadsleden dat hij zijn rol als voorzitter beter op zich neemt. En beter de vergaderregels handhaaft. Die worden in de ogen van raadsleden nu vaak moedwillig niet nageleefd.

Vertrouwenspersoon

"Voor sommigen zal het best schrikken zijn om het allemaal op papier te zien staan. Ik denk ook dat het een compliment is voor de gemeenteraad die eerlijke en open gesprekken met ons heeft gevoerd en zelf om dit onderzoek heeft gevraagd", zegt Hanzenbosch. Volgende week woensdag wordt de rapportage in de gemeenteraad besproken. Voor die tijd wil burgemeester Antoin Scholten niet reageren op de bevindingen die in het rapport staan. In het schrijven komt Aangenaam ook met aanbevelingen. Zoals het aanstellen van een vrouwenspersoon. "En het opstellen van gedragsregels zodat je mensen erop kunt wijzen wanneer raadsleden zich daar niet aan houden. Een cultuuromslag is een weg van een lange adem, maar er zijn natuurlijk heel wat praktische zaken die je nu al kunt oppakken om het proces te versnellen", zegt Hazenbosch.
Het rapport van Aangenaam is te lezen op de site van de Venlose gemeenteraad.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!