Hevige sneeuw in het zuiden: waarom is het geen code oranje?

In het zuiden valt woensdag een flink pak sneeuw. © Orange Media
Slecht tot niet begaanbare wegen, ongevallen en fikse files: waarom heeft het KNMI geen code oranje afgekondigd?
Dat ligt eraan dat de sneeuwval de komende uren langzaam gematigder wordt, zo vertelt een woordvoerder aan L1.

Intensiteit wordt minder

"We volgen voor weerswaarschuwingen vaste criteria en de sneeuw is nu net op het randje van code geel en code oranje", legt zij uit. "Maar de intensiteit wordt een stuk minder, en de code wordt vastgesteld aan de hand van wat er valt - niet wat er nu ligt."
Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog:
Inmiddels hoopt de sneeuw zich plaatselijk flink op. Er komt tot in de avond in Zuid-Limburg ruim tien centimeter sneeuw te liggen, meldt Meteo Limburg. In het uiterste zuidoosten van Zuid-Limburg sneeuwt het nog meer: boven de sneeuw die daar woensdagochtend al lag, komt daar in de hoogste regio Vijlen-Vaals ruim 20 centimeter sneeuw te liggen.

Snelwegen vermijden

Rijkswaterstaat roept woensdagavond op om de snelwegen de komende uren te vermijden. Al ruim voor de gebruikelijke avondspits ontstonden forse files op de A2. Dat gaat mogelijk nog tot laat vanavond duren. Ook het openbaar vervoer in Zuid-Limburg ligt voor een groot deel plat vanwege de sneeuwval.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!