Zorgen over Opera Zuid in Tweede Kamer

Orphée aux Enfers door Opera Zuid. © Joost Milde
Meerdere partijen in de Tweede Kamer zijn bezorgd over het voortbestaan van Opera Zuid. Dat bleek dinsdag tijdens de commissievergadering Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
Donderdag zal staatssecretaris Fleur Gräper (D66) van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap laten weten of ze bereid is extra geld uit te trekken voor het noodlijdende Opera Zuid. Dan zal de staatsecretaris wel terug moeten komen op een recent schrijven van haar voorganger en partijgenoot Steven van Weyenberg eerder deze maand. Hij liet weten dat Opera Zuid geen extra subsidie van het Rijk krijgt.

Kosten

Gestegen productie- en loonkosten zorgen ervoor dat Opera Zuid de begroting niet meer rond krijgt. Nog meer bezuinigen of minder producties maken, is volgens het gezelschap geen optie. "We zijn al heel klein, maken maar twee operaproducties per jaar. Als we gaan minderen, blijft er niks meer over," zei Jurjen Toepoel, hoofd publiekswerking en commercie, eerder tegen L1.

Geen mogelijkheden

De staatssecretaris ziet in zijn brief eerder deze maand echter geen mogelijkheden voor extra financiële ondersteuning, ook als dit het einde van Opera Zuid betekent: "Ik kan hier geen andere maatregelen meer treffen, want ik heb ook geen meerjarige financiële middelen beschikbaar." In de Kamercommissie bleek dinsdag dat veel partijen het hier niet mee eens zijn.

Zorgen in de Kamer

Tijdens de vergadering van de Kamercommissie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap uitten PVV, VVD, NSC, BBB en GroenLinks-PvdA hun zorgen over de verdeling van de cultuurgelden die Opera Zuid noodlottig zou kunnen worden. Lisa Westerveld (GroenLinks-PvdA) wil van Gräper weten: "hoe het staat met de eerdere toezegging om beter te kijken naar een eerlijke verdeling van cultuurgelden over alle regio's? We zien bijvoorbeeld heel concreet dat Opera Zuid dreigt te verdwijnen."

Evenredige verdeling

PVV-Kamerlid Martine Van der Velde en Aant Jelle Soepboer van NSC vragen zich ook af waarom Opera Zuid zoveel minder krijgt dan de operagezelschappen in andere delen van Nederland. Claire Martens-America (VVD) haalde de betekenis van Opera Zuid aan en BBB Kamerlid Claudia van Zanten pleit voor evenredige verdeling van cultuurgelden over Nederland en speciale regelingen voor kleine organisaties.

Ongelijke verdeling

Opera Zuid is één van de drie operagezelschappen die subsidie ontvangt van het Rijk. De afgelopen jaren kreeg het gezelschap vier procent van het totale budget. Een scheve verdeling, vindt Opera Zuid. Dat wordt onderstreept door de Limburgse en Brabantse gedeputeerden voor cultuur Jasper Kuntzelaers en Jos van der Horst. Zij riepen de staatssecretaris vorige maand op om het subsidiebedrag te verhogen tot 3,5 miljoen euro per jaar.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!