Teruglezen: Rijkswaterstaat adviseert snelwegen te mijden

Door de sneeuw staan er lange files op het Limburgse asfalt. © Track'88
Delen van Limburg krijgen woensdag te maken met een flink pak sneeuw. Vooral voor het verkeer is dat lastig. In de regio Vijlen-Vaals kan volgens Meteo Limburg ruim 20 centimeter sneeuw vallen. In Midden-Limburg wordt 5 tot 10 centimeter sneeuw berekend en in Noord-Limburg 1 tot 5 centimeter.
Dit liveblog is beëindigd.

20:30 uur: Middelbare scholen in Parkstad uurtje later open

Alle scholen die zijn aangesloten bij de Stichting Voortgezet Onderwijs Parkstad Limburg gaan donderdag pas om 10:00 uur open. Leerlingen krijgen het eerste uur 'sneeuwvrij' in de hoop dat ze daarna toch veilig de reis naar school kunnen maken.

19:30 uur: Basisschool Valkenburg houdt deuren dicht

Basischool Valkenburg heeft donderdag ijsvrij. Er is ook geen noodopvang. Naar verwachting kunnen de leerlingen vrijdag wel weer gewoon naar school.

19:10 uur: Geen treinen door bevroren wissels

Tussen Sittard en Maastricht rijden voorlopig geen treinen. Dit heeft volgens de NS alles te maken met bevroren wissels op het spoor. Volgens de vervoerder gaat dit zeker tot 21:30 uur duren. Tussen Roermond en Sittard rijden door een seinstoring voorlopig ook geen treinen. Dit probleem zou rond 20:30 uur verholpen moeten zijn.

19:00 uur: Waarom is het geen code oranje?

Slecht tot niet begaanbare wegen, ongevallen en fikse files: waarom heeft het KNMI geen code oranje afgekondigd? Dat ligt eraan dat de sneeuwval de komende uren langzaam gematigder wordt, zo vertelt een woordvoerder aan L1. "We volgen voor weerswaarschuwingen vaste criteria en de sneeuw is nu net op het randje van code geel en code oranje", legt zij uit. "Maar de intensiteit wordt een stuk minder, en de code wordt vastgesteld aan de hand van wat er valt - niet wat er nu ligt."

18:45 uur: Verschillende onderwijsinstellingen geven lessen online

Meerdere onderwijsinstellingen hebben besloten de lessen van donderdag voornamelijk online te geven. Zo worden alle lessen van het Vista College in Heerlen verplaatst naar een online-omgeving. Dat geldt ook voor lessen van de opleiding European Studies aan Zuyd Hogeschool. "Maar niet alle lessen worden online gegeven. Iedere opleiding besluit zelf wat er donderdag gedaan wordt", aldus een woordvoerder van Zuyd Hogeschool.

18:30 uur: In de sneeuw een heuvel op: een probleem in Sweikhuizen

Sweikhuizen is gebouwd rond een van de steilste wegen van Limburg, de toepasselijk genaamde Bergstraat. Die is voor fietsers altijd een forse uitdaging, maar nu ook voor auto's.

17:35 uur: Rijkswaterstaat roept op snelwegen te mijden

Al ruim voor de gebruikelijke avondspits ontstonden forse files op de A2. Dat gaat mogelijk nog tot laat vanavond duren. Rijkswaterstaat adviseert de snelwegen daarom zoveel mogelijk te mijden.

17:08 uur: Twee gewonden bij aanrijding in Baexem

De bestuurders zijn allebei naar het ziekenhuis gebracht. Het ongeluk gebeurde op de Stationsstraat. Volgens een correspondent raakte een van de twee in de sneeuw de macht over het stuur kwijt en botsten de twee auto's op elkaar.
Beide bestuurders raakten gewond © Fer Traugott

16:10 uur: Bussen rijden niet meer, alleen nog stadsbussen in Maastricht

Arriva meldt dat het busvervoer in Limburg is stilgelegd. Veilig rijden is niet meer mogelijk. Alleen de stadsbussen in Maastricht blijven vooralsnog gewoon rijden.

16:05 uur: Rijkswaterstaat meldt meer dan twee uur vertraging op de A2

Op de site van Rijkswaterstaat wordt aangegeven dat de vertragingen op de A2 flink zijn opgelopen. Vooral in noordelijke richting. Van Maastricht tot aan knooppunt Het Vonderen, waar de A73 begint, is sprake van 156 minuten vertraging.
In zuidelijke richting tussen Grathem en Kerensheide wordt de vertraging geschat op 67 minuten.
Urenlange file op de A2 © L1 (Frank Moonen)

15:50 uur: Code geel duurt tot morgenmiddag

De code geel-waarschuwing van het KNMI vanwege de weersomstandigheden geldt nog de hele woensdagavond, de hele nacht en ook donderdagochtend. Het weerinstituut verwacht dat de situatie morgenmiddag rond 12 uur beter is. Dan geldt weer code groen.

15:40 uur: Sneeuw schuiven op de A2

Een van onze cameramensen kon vandaag meerijden met een sneeuwschuiver van Rijkswaterstaat.

15:35 uur: Auto op de kop in sloot Weert:

De bestuurster is op tijd uit het voertuig gekomen. Ze is nagekeken in de ambulance, maar hoefde niet naar het ziekenhuis.
Bestuurster wist op tijd uit de auto te komen © Weertdegekste

15:18 uur: Auto in greppel in Haelen

Op de Roermondseweg in Haelen is rond 14:20 uur een auto in de greppel beland. Volgens een correspondent moest de bestuurster door de brandweer uit de auto gehaald worden. Ze is met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht.
De bestuurster is met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht. © Fer Traugott

14:39 uur: Schinveld vanuit de lucht

Dankzij dronebeelden is nog beter te zien hoe Limburg langzaam maar zeker verandert in een witte wereld. Deze beelden zijn in Schinveld gemaakt door Kevin Vleggeert.

14:24 uur: Meer dan een uur vertraging op A2

Het ongeluk bij Urmond eerder vanmiddag leidt tot een hardnekkige file op de A2 in noordelijke richting. De vertraging is meer dan een uur.

14:20 uur: Geen transport gevaarlijke stoffen bij Chemelot

In verband met de sneeuw en gladheid rijden geen vrachtauto's met gevaarlijke stoffen op het industriepark Chemelot. Chauffeurs kunnen binnen wachten.

14:10 uur: Sneeuw is niet alleen lastig

Op allerlei plekken wordt volop genoten van de gevallen sneeuw. Zoals net buiten Klimmen:

13:45 uur: Rijkswaterstaat sluit spitsstrook op A2

De spitsstrook op de A2 is door Rijkswaterstaat gesloten. Daardoor kan die strook als vluchtstrook worden gebruikt. Dat is in deze omstandigheden raadzaam, zegt een woordvoerder.
Die meldt ook dat een ongeluk op de A2 bij Urmond op de meeste linkse strook is gebeurd. Op die strook is het strooizout minder ingereden dan op de andere stroken.
Aan het begin van de avond stond er in Limburg zo'n 400 kilometer file. © L1 (Maurice de Heus)

13:39 uur: Ouders halen scholieren op, file in Sittard

De Trevianum Scholengemeenschap in Sittard stuurt de leerlingen ook naar huis. Richting de school ontstaat nu een file, de ouders komen hun kinderen ophalen.
File voor het Trevianum in Sittard © L1

13:35 uur: Verkeer rijdt langzaam

ANWB deelt een kaartje met de verkeersdrukte op de Zuid-Limburgse wegen. Het verkeer rijdt op veel wegen langzaam door de sneeuw.

13:31 uur: Ongeval A2

Op de A2 moeten weggebruikers rekening houden met verkeersdrukte. Nabij Urmond in noordelijke richting is de weg tijdelijk afgesloten vanwege een ongeval.

13:15 uur: Honderden middelbare scholieren Maastricht naar huis gestuurd

Zowel het Bonnefantencollege als het Sint-Maartenscollege in Maastricht bevestigen dat de scholieren uit voorzorg naar huis zijn gestuurd. Dat gebeurde eerder vanmiddag. De scholen willen voorkomen dat er later vanmiddag problemen ontstaan.

13:01 uur: Glad wegdek

Vanwege het gladde wegdek zijn er inmiddels meerdere files ontstaan op de Zuid-Limburgse wegen. Zo staan er twee files op de A76. Ook op de N281, Vaals richting Heerlen is het verkeer gestremd door het gladde wegdek. Bekijk hier de actuele verkeersinformatie.
Strooiwerkzaamheden in Maastricht © L1 (Maurice de Heus)

12:34 uur: Rijksweg N2 bij Maastricht kleurt wit

12:23 uur: Scholieren naar huis gestuurd

Volgens onbevestigde berichten zijn de lessen op het Sint-Maartenscollege in Maastricht gestopt zodat de leerlingen veilig naar huis kunnen.

12:20 uur: In het zuiden sneeuwt het al behoorlijk

In het zuiden van de provincie is het inmiddels flink aan het sneeuwen. De sneeuw blijft liggen op de koude ondergrond. De flink bestrooide wegen blijven sneeuwvrij.
De Maastrichtse Heugemerveld, woensdagmiddag © L1 (Timo Schmid)

11:47 uur: Eerste sneeuw begint te vallen

Op veel plekken in Limburg is het nog droog, maar in Maastricht begint het inmiddels lichtjes te sneeuwen. Volgens zo'n beetje alle weersverwachtingen gaat er nog flink wat vallen in de komende uren. In Limburg en in Noord-Brabant geldt op dit moment code geel.
De meeste sneeuw gaat vallen in het zuiden van Limburg, vooral in de heuvels.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!