'Bijltjesdag' bij VDL Nedcar, geen productie

De autofabriek in Born © L1 (Raül Rademakers)
De productie bij VDL Nedcar ligt woensdag de hele dag stil. Medewerkers krijgen te horen of ze wel of niet mogen blijven na 1 maart.
Iets meer dan 1900 medewerkers komen bij deze tweede grote ontslagronde op straat te staan. Uiteindelijk blijven er volgens de directie op dit moment 474 arbeidsplaatsen behouden in Born. Dat betekent dat zo’n 90 procent van de werkgelegenheid in een jaar tijd is verdwenen.
Het nieuwe massaontslag is geen verrassing. In november is dat al aangekondigd.

Verplicht

"Wij verwachten dat iedereen op deze dag bij VDL Nedcar aanwezig is. Alleen medewerkers met een gegronde reden zijn uitgesloten van deze aanwezigheidsverplichting. Verlof, roostervrije dag en thuiswerken zijn geen gegronde redenen", schrijft directeur John van Soerland dinsdag in een brief aan het personeel.
Deze ontslagronde is het sluitstuk van de grote afslanking bij de autofabriek na het wegvallen van BMW vanaf maart. Nedcar maakt de komende weken de laatste Mini’s voor de Duitsers.

1967 DAF opent fabriek Born

1975 Volvo koopt meerderheid

1991 Nedcar met Volvo, Mitsubishi, Staat

1999 Staat treedt terug

2001 Mitsubishi enig eigenaar

2012 VDL koopt Nedcar

2024 Einde massaproductie in Born

In de afgelopen periode heeft VDL Nedcar meerdere keren aangegeven dat er met nieuwe opdrachtgevers wordt gesproken. Maar er ligt zover bekend geen enkel contract voor grootschalige autoproductie.
Als er al een nieuwe grote klant wordt gevonden, kan het wel twee jaar duren voordat de fabriek weer op stoom is. De fabriek moet dan opnieuw worden ingericht. Omdat benzinemotoren in Europa verboden zijn over tien jaar, zal een grote klant voor VDL Nedcar een producent van elektrische voertuigen moeten zijn.

Batterijsystemen

De bijna 500 medewerkers die hun baan behouden, werken aan verschillende kleine opdrachten. Een voorbeeld daarvan is het assembleren van batterijsystemen voor BMW. VDL Nedcar hoopt dat die tak komende jaren kan doorgroeien, omdat elektrische auto's de standaard gaan worden.
"Deze eerste order zorgt voor een vliegende start van onze activiteiten rond de seriematige assemblage van batterijsystemen, één van de pijlers van ons Mobility Innovation Centre", zei president-directeur Willem van der Leegte van VDL Groep afgelopen najaar.

Tweede ronde

In juni maakte VDL Nedcar bekend dat het bedrijf per 1 november alvast 1850 medewerkers zou ontslaan (ruim 1000 mensen in vaste dienst en 800 uitzendkrachten). Daar komen nu dus 1911 gedwongen ontslagen bij. Afhankelijk van het aantal dienstjaren krijgen de Nedcar-medewerkers een ontslagvergoeding.

Nieuw werk

Geluk bij een ongeluk is dat er in de hele provincie grote behoefte is aan vakmensen, ook in de sector metaal. De arbeidsmarkt is gunstig voor werkzoekenden. De werkloosheid in Limburg is met 3,5 procent laag, een van de laagste niveaus van de afgelopen jaren. Het percentage van 3,5 betekent dat 21.000 mannen en vrouwen van de beroepsbevolking geen baan hebben.

Speciale site

Nieuwe banenkansen voor ontslagen medewerkers van VDL Nedcar staan op de speciale website Arbeidsmarktplaats.eu, met inmiddels zo'n 600 vacatures. "Onze inschatting is dat meer dan de helft van de mewerkers die in november hun baan verloren, weer aan het werk is," zegt Huub Narinx, directeur van de Limburgse Werkgevers Vereniging. De LWV is een van de partners in het project om Nedcar-medewerkers bij andere werkgevers te plaatsen.

Ervaringen Ford Genk

In Genk, waar ruim tien jaar geleden de Ford-fabriek werd gesloten, kunnen ze uit ervaring spreken. "Drama's geven ook opportuniteiten", aldus burgemeester Wim Dries eerder vorig jaar bij L1. "Dat klinkt heel hard en op dat moment durf je dat natuurlijk niet te zeggen, maar vandaag zie ik dat onze industrie getransformeerd is. We zijn niet meer afhankelijk van één bedrijf, er zijn nu veel kleinere bedrijven die hier zitten."

Deze 16 modellen rolden in de loop der jaren van de band in Born: DAF 33, DAF 44, DAF 55, DAF/Volvo 66, Volvo 300, Volvo 400, Mitsubishi Carisma, Volvo S40/V40, Mitsubishi Space Star, Smart ForFour, Mitsubishi Colt, Mitsubishi Outlander, Mini Hatch, Mini Cabrio, Mini Countryman, BMW X1.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!