GGD waarschuwt voor kwik: 'Ongeluk zit in een klein hoekje'

Kwik kan in de lucht komen als bijvoorbeeld een thermometer kapot valt © iStock
Het zit vaak in oude thermometers of barometers: kwik. Het metaal niet zonder gevaar. "Als zo'n meter kapot valt, kan het schadelijk zijn voor de gezondheid."
Dat zegt Monique Meyerink van de GGD Limburg-Noord. De gezondheidsdienst is daarom een campagne gestart om bewustwording rond de stof te creëren en om incidenten te voorkomen.

Nierfunctie en zenuwstelsel

Jaarlijks worden er zo'n 100 ongelukken met kwikthermometers of -barometers gemeld bij de GGD'en in Nederland. "Ongeluk zit in een klein hoekje. Als een thermometer of barometer valt die de stof bevat, kunnen de kwikbolletjes zich verspreiden over de vloer. Bij lange blootstelling aan het kwik kan het gevolgen hebben voor de nierfunctie en het zenuwstelsel. Je kan dan bijvoorbeeld prikkelbaarder worden of problemen krijgen met concentreren", aldus Meyerink bij de L1 Nieuwsshow dinsdagochtend.

Kwik is het enige metaal dat onder normale omstandigheden vloeibaar is. Het heeft de neiging om als typische, kleine druppeltjes samen te blijven. Bij kamertemperatuur verdampt de stof. Zo komen kwikdampen in de lucht terecht.

Kwik werd vroeger heel vaak gebruikt in thermometers en barometers. Deze worden niet meer verkocht, behalve soms op rommelmarkten, tweedehandsbeurzen en tussen particulieren onderling. Ook in energiezuinige lampen, zoals TL-lampen en spaarlampen zit een kleine hoeveelheid kwik.

Milieustraat

Om incidenten te voorkomen, wordt mensen gevraagd om kwikhoudende spullen naar de milieustraat te brengen. Dat moet wel zorgvuldig gebeuren, door ze in een dubbele laag plastic in te pakken.

Tips

Als het toch gebeurt dat er iets kapot valt waar kwik in verwerkt zit, heeft Meyerink een paar tips om zo goed mogelijk met de situatie om te gaan. "Het is belangrijk om goed te ventileren. Zet daarom de ramen en deuren open. Verlaat ook de ruimte zodat je min mogelijk van het spul in kan ademen en loop vooral niet door de plas heen waar kwik is gevallen. Kijk vervolgens naar de opruiminstructies op de site van de GGD. Daar staat bijvoorbeeld nooit een stofzuiger of bezem te gebruiken, omdat je dan de kwikbolletjes alleen maar verspreid."
Bij de breuk van een barometer of bloeddrukmeter, waar een hogere hoeveelheid kwik in zit, is het advies een professioneel bedrijf in te schakelen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!