PFAS ontdekt in eieren Limburgse hobbyboer: 'Niet verrast'

Bij de hobbyist in de buurt van Venray lopen de kippen vrij buiten © iStock
In de eieren van verschillende kippenboeren door het land zit een verhoogde concentratie PFAS, een giftige stof die wordt gebruikt in de industrie. Dat bleek dinsdagochtend uit een onderzoek van de NOS. Ook bij een Limburgse boer was een ongezonde hoeveelheid PFAS aangetroffen volgens de EU-normen.
De desbetreffende hobbyboer uit de gemeente Venray plaatst daar een kanttekening bij. "Het is ook cruciaal om te vermelden hoe de kippen gehouden worden."

Niet verrast

Verrast was hij niet toen hij hoorde dat er PFAS in zijn eieren was aangetroffen. Toen hij de signalen hoorde, kreeg hij al een vermoeden dat hij in een risicovol gebied zit. "Hier in de buurt van Venray zitten veel pluimveebedrijven en vroeger waren er ook veel intensieve varkenshouderijen. De uitstoot daarvan is in de lucht gekomen en dat kan invloed hebben gehad op wat er hier omlaag is gekomen."

Wat is PFAS?

PFAS zijn chemische stoffen die door de mens zijn gemaakt. Het komt van nature niet in het milieu voor, maar zit in verschillende producten. Bijvoorbeeld in smeermiddelen, voedselverpakkingsmaterialen, blusschuim, anti-aanbaklagen van pannen, kleding, textiel en cosmetica. Ook wordt het gebruikt in verschillende industriële toepassingen en processen.

Hobbyboeren

In dit onderzoek werd specifiek gekeken naar eieren van kippen uit eigen tuin. In supermarkteieren zijn tot nu toe geen te hoge PFAS-waardes aangetroffen. De boer in de buurt van Venray is ook een hobbyboer. Hij verkoopt de eieren niet, maar gebruikt de eieren om het kippenras in stand te houden. Zelf eet hij wel af en toe een eitje van zijn kippen.
Ook bij hobbykippenboeren in Swalmen, Merkelbeek en Geulle deed de NOS onderzoek. Maar daar werd geen PFAS aangetroffen.

Kippen leven buiten

Onderzoekers zijn er nog niet over uit op welke manier de schadelijke stof uiteindelijk bij kippen terecht komt. Het zou in het voer kunnen zitten, maar het kan ook via de lucht op de grond terecht komen zoals de Noord-Limburgse boer vermoedt. Als dat laatste het geval is, heeft de kippenboer wel een idee waarom er bij hem wel PFAS is aangetroffen. "Ik ken de andere hobbyisten die getest zijn waar niks was aangetroffen, persoonlijk. Daar leven de kippen binnen of op een overdekte plek. Bij mij lopen ze buiten in het zand of in het gras. Als er dan PFAS in de lucht zit en dat komt bijvoorbeeld door neerslag omlaag en op de grond terecht, kan het bij mijn kippen komen."

Geen eieren van eigen kippen eten

Onderzoekers die de NOS heeft geraadpleegd, adviseren voorlopig niet te veel eieren te eten van eigen kippen. Het RIVM raadt het eten van eieren van hobbykippen nog niet direct af. Daarvoor zou de steekproef van de NOS te klein zijn.
Ook de hobbyist heeft daar een bepaalde mening over. "Ik vind het frappant dat de kippen bij mij vrij kunnen lopen in de omgeving, maar dat dat nu juist wordt geportretteerd als iets dat schadelijk kan zijn. Er is niks mooiers dan de kippen buiten in het groen zien lopen. Moet ik ze dan in een klein hok zetten met een dak erboven om het te vermijden? Dat stelt mij eerlijk gezegd meer teleur dan de hoge concentratie PFAS."
De boer geeft dan ook aan zijn eigen eieren te blijven eten en zijn kippen buiten te laten lopen.

PFAS kan een negatief effect hebben op milieu en gezondheid. Bij het binnenkrijgen van te veel van de stof kan bij kinderen bijvoorbeeld het immuunsysteem worden aangetast. PFAS kan in het milieu terechtkomen via de lucht of via het afvalwater van fabrieken die deze stoffen gebruiken. Eenmaal in het milieu blijft het daar aanwezig en kan het in kleine hoeveelheden terecht komen in voedsel of drinkwater.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!